Index Vakbarát Hírportál

Újabb négy magyar került be a világ legidézettebb kutatói közé

2022. november 17., csütörtök 09:34

Nemrég közzétették a legtöbbet idézett kutatók listáját, amelyre idén négy magyar, köztük a Semmelweis Egyetem két professzora, az ELTE egyik kutatója, és az MTA munkatársa került fel.

A lista szerkesztői a 2011 és 2021 között megjelent legidézettebb, legfeljebb 30 szerzőjű közleményeket vették alapul a rangsoroláshoz; vagyis azokat a publikációkat, amelyek a hivatkozások száma szerint szakterületükön bekerültek a legjobb 1 százalékba.

A legtöbbet idézett kutatók 2021-es listájára két semmelweises professzor került fel: Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, valamint Győrffy Balázs, az egyetem Bioinformatikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora. Ferdinandy Péter 14 darab magasan idézett közleménnyel rendelkezik, Győrffy Balázs pedig 13-mal.

A listán szereplő másik két magyar kutató: Demetrovics Zsolt az ELTE, míg Szolnoki Attila az MTA munkatársa – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

A tudományos világban az idézettség – vagyis a kutatásokon alapuló közleményekre történő hivatkozás – jelenti a tudományos hatás mérőszámát. Minél jobban idézett egy szakterület, annál több magasan idézett publikációra van szükség ahhoz, hogy valakit megemlítsenek a rangsorban.

A Web of Science multidiszciplináris nemzetközi tudományos adatbázis adatain nyugvó kutatói listán összesen hétezren szerepelnek a világ minden részéről.

Rovatok