Index Vakbarát Hírportál

Nem működik az Artemis-1-gyel felküldött holdszonda

2022. november 23., szerda 15:14

Az első japán eszköz lett volna a Holdon.

Nem tudtak kommunikációs kapcsolatot létesíteni az Omotenashi leszálló egységgel és feladták a próbálkozást – közölték tweetben a japán űrügynökség, a JAXA munkatársai. 

Az eszköz az Artemis-1 küldetés során az Orion űrhajóval a Holdhoz küldött tíz CubeSat műhold egyike volt. A mini műholdak között több arra szolgált, hogy vizet keressen a Hold felszínén, de volt köztük olyan, ami a Napból érkező kozmikus részecskéket vizsgálta, vagy az űrbéli manőverezést tesztelte. A japán Omotenashi volt az egyetlen, amely saját hajtóművel fékezve leszállást kísérelt volna meg. 

A célkitűzés azért volt fontos, mert az önállóan leszálló kisebb űreszközök fontosak lesznek a jövőbeli küldetések során, de emellett ez lett volna az első japán gyártású eszköz a Holdon, és ezzel az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után a negyedikek lehettek volna az égitesten.

A 13 kilogrammos Omotenashi a tervek szerint egy szilárd hajtóanyagú rakétával fékezett volna a Hold felett, majd a fékezőrakétákat leválasztva 100 méter magasságból szabadon esett volna, egy 50 centimeteres légzsákkal tompítva a leérkezést. A hordozórakétáról leválva azonban a JAXA szakemberei nem tudták stabilizálni a szonda helyzetét és a tervezett leszállás idejére sem sikerült kapcsolatot létesíteni vele.

(Futurism)

Rovatok