Index Vakbarát Hírportál

A Fortnite miatt nem esznek a fiatalok, a szülők perelnek

2022. december 11., vasárnap 08:00

Egy kanadai bíró jóváhagyta azt a csoportos keresetet, amelyet három szülő indított, akik szerint gyermekeik a Fortnite nevű videójáték rabjaivá váltak.

A felperesek szerint gyermekeik lemondtak az alvásról, az evésről és a fürdésről, mert annyira rákattantak a játékra. A bírósági beadványokban megjegyezték, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2018-ban elismerte a videójáték-függőséget. A per a játék gyártója, az Epic Games és annak kanadai leányvállalata ellen indult − írta meg a BBC

Az Epic Games közleményében azt írta, hogy

az iparág lehetővé teszi a szülők számára, hogy felügyelhessék gyermekük digitális élményeit. A szülők játékidő-jelentéseket kaphatnak, amelyek nyomon követik, hogy gyermekük mennyi időt játszik hetente, és a vásárlások előtt szülői engedélyt kérnek. Úgy gondoljuk, hogy a bizonyítékok azt fogják mutatni, hogy ez az ügy alaptalan.

A népszerű online játékkal több mint 350 millióan játszanak világszerte.

Bár a játék ingyenesen játszható, a játékosoknak fizetniük kell a játékon belüli pénzért, az úgynevezett „V Bucks”-ért. A játék a jelentések szerint világszerte több mint 9 milliárd dollár (3500 milliárd forint) bevételt generált.

A bírósági kereset szerint a játékot szándékosan úgy fejlesztették ki, hogy „erősen addiktív” legyen. Sylvain Lussier, a Québeci Legfelsőbb Bíróság bírája úgy ítélte meg, hogy a kereset „nem komolytalan”.

A videójáték-függőséggel kapcsolatos jelenlegi ismereteket a dohányfüggőséggel kapcsolatos korai ismeretekhez hasonlította:

A dohány káros hatását nem egyik napról a másikra ismerték fel vagy ismerték el.

Úgy döntött, hogy azok a játékosok, akik Québecben élnek, és a Fortnite Battle Royale kiadásának 2017. szeptember 1. óta történő lejátszása után a függőség tüneteit tapasztalták, csatlakozhatnak a jogi eljáráshoz.

A perben idézett egyik gyermek kevesebb mint két év alatt több mint 7700 órát játszott a játékkal.

Rovatok