Index Vakbarát Hírportál

Kudarcot vallott az európai hordozórakéta, elveszett két műhold

2022. december 21., szerda 17:40

Ez volt a Vega-C második útja.

Nem sikerült szerdán Föld körüli pályára állítania két Airbus műholdat az európai Vega-C hordozórakétának, amely a Francia Guyana-i Kourou űrközpontból történt indítást követően alig három perccel meghibásodott – jelentette be az missziót felügyelő Arianespace űrkutatási vállalat.

A tájékoztatás szerint az indítás után 2 perccel és 27 másodperccel rendellenesség lépett fel, ami a Vega-C küldetésének végét jelentette. A hordozórakéta első fokozata a várakozások szerint működött, de a második fokozatnál műszaki meghibásodás lépett fel, ami a műholdak elvesztéséhez vezetett.

Adatelemzések folynak a kudarc okainak meghatározására – fogalmazott az Arianespace közleményében.

Ez volt a Vega-C rakéta második indítása. A két műhold – a Pleiades Neo 5 és a Pleiades Neo 6 – az Airbus műholdfotós Pleiades-rendszerének részét képezte volna, amely négy műholddal képes a Föld bármely pontjáról 30 centiméteres felbontású felvételeket készíteni.

A Vega-C az európai űrügynökség (ESA) által fejlesztett Vega hordozórakéta erősebb változata, mintegy 35 méter magas négyfokozatú rakéta, amely 2300 kilogrammos terhet tud 700 kilométer magas pályára juttatni.

(MTI, space.com)

Rovatok