Index Vakbarát Hírportál

Világszerte csökken a férfiak nemzőképessége

2022. december 24., szombat 09:37

Egy friss, igen sok beteget magában foglaló tanulmány szerint a férfiak nemzőképessége, egészen pontosan spermiumszáma csökkenő tendenciát mutat világszerte. Ennél is aggasztóbb talán, hogy a csökkenés mértéke ráadásul gyorsul. Ez több szakértő szerint komoly aggodalomra ad okot, de van néhány olyan szakember is, aki inkább nyugtatná a kedélyeket.

A történet háttere néhány évvel ezelőttre, egészen pontosan 2017-re nyúlik vissza. A témával foglalkozó kutatók ekkor  jelentettek meg egy tanulmányt, amely tulajdonképpen 200 korábbi felmérés eredményeit foglalja össze és analizálja, tehát szaknyelven kifejezve egy metaanalízisről van szó.

Ennek adatai alapján megállapították, hogy a vizsgált területeken, vagyis 

az Európában, Észak-Amerikában, illetve Ausztráliában élő férfiak esetében a spermaszám folyamatos csökkenése figyelhető meg.

Az eredmények miatt a szerzők már akkor elkezdték kongatni a vészharangot, és ezért akkor még komoly kritikákat is kaptak a vizsgálatban nem szereplő, de a téma szakértőinek tekinthető kutatóktól. A fő ellenérv akkor az volt, hogy gyakorlatilag csak a fehér férfiak vizsgálati eredményeit tartalmazta az analízis, globális következtetésekre tehát nem alkalmas.

A szerzők a vizsgálatba bevont férfiak geográfiai elhelyezkedését azzal magyarázták, hogy a fent említett területekről érhetők el elsősorban megbízható laboratóriumi adatok. Ez kétségkívül így is van, tehát világméretű elemzésre az akkori tanulmány valóban nem adott módot. A szerzők ezt azóta orvosolták, és a nemrégiben megjelent, immáron a világ valamennyi területéről begyűjtött adatok alapján újra arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiak spermiumszáma immáron bizonyíthatóan világszerte csökkenő tendenciát mutat.

Sőt, a csökkenés egyre gyorsabb.

A csökkenés tendenciáját jelenleg évi 1 százaléknál is nagyobbnak találták a tanulmány szerzői, ami szerintük semmiképpen sem elhanyagolható. Mindennek több oka is lehet, így például az egyre növekvő környezetszennyezés, a növényvédő szerek és egyéb kemikáliák egyre szélesebb körű felhasználása és természetesen az egészségtelen életmód is. A szerzők ezek közül elsősorban a világszerte egyre gyakoribbá váló elhízást, illetve a fájdalomcsillapító gyógyszerek használatának növekvő arányát emelik ki. Az elemzők azt is hozzáteszik, hogy a férfiak nemzőképessége egyébként általános egészségi állapotuk kiváló fokmérője is egyben. Egy másik hasonló vizsgálat nem a férfiak spermiumszámát vizsgálta, hanem a nemzőképtelenség miatt orvoshoz forduló férfiak arányát.

Az eredmény ebben a vizsgálatban is ugyanaz volt, az adatok a férfi-nemzőképesség csökkenését mutatták.

Dr. Ryan Smith, a University of Virginia urológusa szerint azt azért még korai lenne kijelenteni, hogy az emberiséget a kihalás fenyegetné, legalábbis emiatt, de a rendkívül széles körű vizsgálat eredménye mindenképpen elgondolkodtató. 

(Borítókép:  Jeenah Moon/Getty Images)

Rovatok