Index Vakbarát Hírportál

Mindent megtettek, hogy ne jöjjön létre, de egy hiba miatt rászabadult a világra

2022. december 30., péntek 08:58

Az egyik legelőkelőbb státusznak örvendő ital, az elegancia, a kifinomultság, az ünnepi pillanatok szent nedűje nem emelkedett ideák között született, hanem egy hibának köszönheti felfedezését. Pontosabban nem is felfedezték, hanem mindenáron el akarták kerülni, hogy kialakuljon.

Állítólag Dom Pérignont, a champagne-beli hautvillers-i apátság bencés szerzetesét és pincemesterét gyakran megdorgálták, amikor több palack bor is gyöngyözni kezdett a monostori pincékben, az ilyen tételeket ugyanis megromlott selejtnek tekintették, és kiöntötték. A derék páter azonban nem nyugodott ebbe bele és kísérletezni kezdett, hogyan kerülhetné el a rendszeres fejmosásokat. Nem habozott eretnek módon összeházasítani a birtok háromféle szőlőjéből készült borokat (addig minőség szerint szigorúan elkülönítették azokat, a legjobbat a főúr kapta, a lőrét a szőlőmunkások fizetségként), hogy elkészítse a lehető legjobb minőségű alapbort, ezzel pedig feltalálta a szentségtörő cuvée-t.

Üvegpalackokba öntötte a félig megerjedt szőlőleveket, majd gondosan lezárta és nyakukkal lefelé homokba dugta és hagyta, hogy tovább erjedjenek és gyöngyözzenek csak kedvükre hosszú hónapokon át. Nem tudni, mennyire volt kapatos az atya, de a legenda szerint az évekig tartó kísérletezések 1693-ban egy augusztusi éjszakán értek be, amikor a kóstolgató Dom Pérignon váratlanul felkiáltott:

Gyertek gyorsan, testvéreim, ez a csillagok íze!

A pezsgő, pontosabban a champagne készen állt diadalútjára, és miután a vele egy évben születő (1638) és meghaló (1715) Napkirály, XIV. Lajos bevezette Versailles-ban a pezsgős reggeliket, a kiváltságosok kihagyhatatlan itala lett.

Az egyik legnagyobb megszállottja Bonaparte Napóleon volt, aki minden hadjárata előtt meglátogatta neves pezsgőkereskedő barátját, Jean-Rémy Moët-t, hogy elegendő társzekérnyi pezsgőkészlettel indulhasson csatába. Történészek szerint valamiért nem vitt champagne-t Waterloo-ba, aminek jól tudjuk, mi lett a vége 1815 júniusában.

„Champagne-t iszom, amikor győzelmem ünnepelem, és champagne-t iszom vigasztalásul, amikor veszítek”, tulajdonítják neki a mondást, és minden bizonnyal beszerzett pár palackkal a teljes bukását okozó vesztes csata után is. Champagne, pezsgő, habzó bor, gyöngyöző bor, távolról nézve mindegyik egyfajta szénsavas bor, hasonlóak ugyan, de nem egészen ugyanazok. Tesztelje tudását, akár oldott pezsgős hangulatban is, mit tud erről az isteni italról.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép:  Dave Kotinsky / Getty Images for NYCWFF)

Rovatok