Index Vakbarát Hírportál

Ebben az országban köszöntik előszőr az újévet, valahol holnap délben is még csak 2022 lesz

2022. december 31., szombat 11:52

Hiába készülődik már a fél ország az esti, szilveszteri bulira, az időzónák miatt, amíg itthon valaki még csak a virslievésre és pezsgőivásra hangolódik, addig a világ másik végén a buli is véget ért már, máshol pedig csak magyar idő szerint január elsején, kora délután köszöntik 2023-at.

Hiába tudunk arról, hogy a különböző időzónák miatt a Föld különböző részein, akár egy nap csúszás is lehet a naptárak napjai között, az eltérés leginkább ilyenkor, szilveszterkor tűnik csak fel igazán.

Ennek oka a nemzetközi dátumvonal furcsasága, amely minden nap hivatalos kezdő- és végpontja. A dátumvonal ötletét egy 1884-es konferencián vezették be, amelyen a vasutak és a nemzetközi utazás térnyerését próbálták meg megsegíteni. De emiatt melyik ország ünnepli minden évben előszőr az újévet, és ki marad utoljára? 

Az első ország 2023-ban

Az első hely, ahol az új évet köszöntik, a Karácsony-sziget vagy más néven Kiritimati, és további 10, többnyire lakatlan a Csendes-óceán középső részén. A Kiribati Köztársaságot alkotó 33 sziget egyike, Kiritimati majdnem közvetlenül Hawaiitól délre található, ugyanazon a hosszúsági vonalon belül, azonban mégis egy egész nappal korábban ünnepli az újévet. A szigeteken ugyanis már magyar idő szerint délelőtt 11 órakor átlépnek 2023-ba, több mint fél nappal a budapesti, éjféli tűzijáték eldurranása előtt. 

Ez azonban nem volt mindig így... A nemzetközi dátumvonal egykor a Karácsony-szigetet vágta át, ami azt jelenti, hogy a nap eltérő volt attól függően, hogy az ország egyik legnyugatibb vagy legkeletibb szigetén tartózkodott éppen az ember. 1995-ben azonban Kiribati áthelyezte a dátumvonalat, hogy minden szigete ugyanazt a napot tartsa ugyanabban az időben – és ezzel egyidőben oda csábítsa a turistákat, akik elsőként szerettek volna pezsgőt nyitni az új évezredben.

A szigeteket követően Új-Zéland, és Ausztrália lép át 2023-ba, Sydney és Melbourne lakossága magyar idő szerint például már délután kettő órakor ünnepli a szilvesztert. A sorban az ázsiai országok következnek, 16 órától Japán majd egy órával később Kína, a Fülöp-szigetek, Indonézia és Malajzia is megkezdi a januárt. 

Ezt követően a legtöbb Afrikai ország, és Oroszország nagy része átlép 2023-ba,ezt követően pedig az európai országok zömében is kezdetét veszi az ünneplés. A magyar naptár szerint már vasárnap kiált buékot Dél-Amerika, majd az Egyesült Államok és a fenntartása alatt álló szigetek zöme köszönti az újévet. 

Lakatlan sziget az utolsó 

Az utolsó lakott helyek az újév ünneplésére Niue szigete és Amerikai Szamoa a Csendes-óceán déli részén, Kiribatitól délnyugatra, itt vasárnap délben borulhatnak egymás nyakába az emberek.

A nap gyakorlatilag egy órával később ér véget az egyesült államokbeli Baker Island és Howland Island területén is, amely a legutolsóként köszönti az új évet, azonban mindkettő lakatlan, így nincs, aki ott durrantana konfettit éjfélkor – itt magyar idő szerint vasárnap 13 órakor köszönthetnék az újévet. 

A szintén közeli Szamoa (nem tévesztendő össze az Amerikai Szamoával) egykor az egyik utolsó ország volt, amely újévet ünnepelt, azonban 2011-ben az ország úgy döntött, időzónát vált, hogy igazodjon kereskedelmi partnereihez, Ausztráliához és Új-Zélandhoz. A változással Szamoa átugrott a nemzetközi dátumhatáron, és érdekes fordulatként az egyik első ország lett, ahol ünnepelnek.

A részletes időrendi lista, itt látható

(Borítókép:  Wagner Meier / Getty Images)

Rovatok