Index Vakbarát Hírportál

Vízjelekkel lepleznék le a mesterséges intelligenciát

2023. január 5., csütörtök 09:06

Amerikai kutatók azon dolgoznak, hogy leleplezzék a gépi algoritmusokkal elkövetett csalásokat. A Texasi Egyetemen mesterséges szövegekbe illesztett vízjelekkel kísérleteznek, hogy megakadályozzák a robotok gyártotta szövegekkel való iskolai, munkahelyi visszaéléseket.

A mesterséges intelligencia legújabb fejlesztése az OpenAI által kidolgozott Chat GPT, amely képes kódokat írni, hibakeresést végezni, teszteket megoldani, tanítani, intelligens válaszokat adni konkrét kérdésekre. Nagyszerűsége mellett ez a mesterséges intelligencia gondot okozhat az középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben, mert a tanároknak már komoly nehézséget okoz megmondani, hogy mesterséges intelligencia vagy ember írta a dolgozatot.

A Texasi Egyetem kutatói biztosak abban, hogy fel tudják ismerni a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmat. Scott Aaronson, az egyetem számítástechnika-professzora és az OpenAI vendégkutatója elmondta,

kutatócsapatával már a mesterséges intelligencia szövegeinek statisztikai vízjelekkel történő megjelölését fejlesztik.

Véletlen szövegek

A kutatók egyedi, véletlenszerű szövegrészleteket generálnának, amelyek digitális aláírásként is szolgálnak, de közben olvashatók maradnak. Ha valaki rendelkezik a szöveghez illő kriptokulccsal, meg tudja mondani, hogy ember vagy mesteréges intelligencia írta-e a cikket.

Hogy működik a vízjel a való életben? A mesterséges intelligencia által alkotott szöveg szándékos véletlenszerűségeket tartalmaz, amelyek egyedivé teszik. Ha akár csak enyhén megváltoztatjuk a mesterséges intelligencia szövegét, akkor is ki lehet szúrni, ha vendégszövegként beszúrjuk saját szövegünkbe, de ha átalakítjuk a mesterséges szöveget, akkor már nem lehet észlelni. Ha még egy mesterségesintelligencia-segédet használunk, hogy átfogalmaztassuk vele a már robotizált szöveget, senki sem fogja felismerni, hogy nem ember alkotta.

Aaronson szerint a vízjeles módszer működhet, ráadásul nem rontja a szöveg minőségét. A jövő zenéje lehet a mesterséges intelligencia által létrehozott képekre is kidolgozott vízjelek fejlesztése.

Rovatok