Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült az első, brit területről indított műholdak pályára állítása

2023. január 10., kedd 14:00

Az űrkorszak kezdete óta első ízben próbáltak műholdakat Föld körüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről, a manőver azonban egyelőre nem részletezett meghibásodás miatt nem sikerült.

A kilenc műholdat Sir Richard Branson milliárdos, brit nagyvállalkozó Virgin Group nevű vállalatbirodalmának műholdak felbocsátására szakosodott részlege, a Virgin Orbit indította a világűr felé kedd hajnalban − írta meg az MTI. 

Branson vállalata nem a hagyományos módszerrel, vagyis szárazföldi űrközpontokból, hanem egy, a célra átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indítja a műholdakat szállító rakétáit.

Az ilyen jellegű felbocsátásokat a cég eddig Amerikában hajtotta végre. A Cosmic Girl nevű, 21 éves Boeing 747–400-as repülőgép − amely korábban az ugyancsak Branson vállalatcsoportjához tartozó Virgin Atlantic légitársaság flottájának tagja volt − keddre virradó éjjel azonban a délnyugat-angliai Cornwall megye Newquay városának repülőteréről szállt fel a bal szárnyának tövében elhelyezett, 25 tonnás rakétával.

Még nem tudják, mi lehetett a probléma

A felszállásra kétezer ember gyűlt össze a repülőtér mellett, rekordszámú, a repülés egyes szakaszaiban csaknem negyedmillió érdeklődő kísérte figyelemmel világszerte a Boeing úját a Flightradar24 online járatkövető alkalmazáson.

A gép nyugati irányba repült, amíg 35 ezer láb − 10 900 méter − magasságban el nem érte az Ír Köztársaság délnyugati partjainak közelében kijelölt indítási zónát. Ezt az övezetet a brit, az ír, a francia és a spanyol légügyi hatóságok már az indítás előtt közös felügyelet alá vonták, és lezárták a polgári légi forgalom elől. A LauncherOne nevű rakétát a Boeing ebből a térségből indította a világűr felé.

A kidolgozott pályaterv alapján a rakéta 555 kilométeres magasságban kezdte volna pályára állítani a kilenc műholdat. A Virgin Orbit azonban a Twitteren kedd hajnalban közzétett − érdemi részleteket nem tartalmazó – tájékoztatásában közölte: a jelek szerint valamilyen anomália megakadályozta a Föld körüli pálya elérését. A cég hozzátette, hogy tanulmányozza a beérkező információkat.

A repülőgép, amely a rakétát az indítási zónába szállította, időközben biztonságban leszállt ugyanazon a délnyugat-angliai repülőtéren, ahonnan indult. A Virgin Orbit első felbocsátása 2020 májusában szintén kudarccal végződött, a következő négy azonban sikeres volt.

Rovatok