Index Vakbarát Hírportál

Magyarok fejlesztették a világ legerősebb útlevelét

2023. január 13., péntek 14:53

Magyar vonatkozása is van a világ legerősebb útlevelének. A japán okmányt egy nemzetközi szinten elismert magyar IT-biztonsági vállalkozás fejlesztette ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, az első tíz legerősebb útlevél között szerepel a magyar, amelyet a londoni székhelyű Henley & Partners globális tanácsadócég rangsorolt ebbe a pozícióba.

A cég negyedévente közzéteszi a világ összes útlevelének rangsorát aszerint, hogy birtokosaik hány országba juthatnak el velük előzetes vízum igénylése nélkül. A rangsorban a magyar 184 vízummentes célállomással a kilencedik. A Henley Passport Index alapján viszont jelenleg a japán útlevél biztosítja a legnagyobb utazási szabadságot, 193 desztinációval.

A világ legerősebb útlevelének azonban van magyar vonatkozása is. A japán útlevelet ugyanis egy budapesti vállalkozás fejlesztette.

A projekt legnagyobb kihívása az volt, hogy a japán útlevél csipjére olyan egyedi szoftvermegoldást kellett kifejlesztenünk, amely képes volt megfelelni a szigorú japán biztonsági és performance-követelményeknek. Ezáltal létrehoztuk a világ egyik legbiztonságosabb és leggyorsabb elektronikus útlevélét

– közölte az Indexszel Szabó Tamás IT-biztonsági szakértő, a japán elektronikus útleveleket is fejlesztő ID&Trust Kft. alapító-ügyvezetője, aki szerint azon kevés magyar cégek közé tartoznak, amelyeket a nemzetközi porondon jobban ismernek, mint itthon.

(Borítókép: Kyodo News Stills / Getty Images)

Rovatok