Index Vakbarát Hírportál

Két gyakori betegség is megállapítható a leheletünkből

2023. január 19., csütörtök 15:05

Több gyakori betegség is megállapítható a leheletünk hidrogéntartalmából. A hidrogénkilégzési teszt előnye, hogy teljesen fájdalommentes és nem kellemetlen.

A hidrogén fokozott jelenléte a leheletben súlyos emésztési betegségekről árulkodik, ezért irritábilis bélszindróma vagy laktózintolerancia gyanúja esetén érdemes H2-kilégzési tesztet végeztetni – írta közleményében az Affidea Gasztroenterológiai Központ.

Hozzátették: a hidrogénkilégzési teszt a gyakori gyomor- vagy bélbetegség felismerését segíti, amellyel megállapítható például a laktózintolerancia, a vékonybélben a baktérium túlszaporodása (SIBO), de az irritábilis bélszindróma (IBS) is. Az Amerikai Egyesült Államokban például minden tizedik ember IBS-ben szenved, de a laktózintolerancia világszerte még gyakrabban fordul elő. A világ 89 országában végeztek H2-kilégzési tesztet, hogy felmérjék a laktózintolerancia előfordulását, és a vizsgálatok 57 százaléka pozitív lett.

A hidrogénkilégzési teszt előnye, hogy egyszerű és nem invazív módszer, természetesen vizsgálat előtt szükséges némi előkészület, de az eljárás nem jár fájdalommal és nem kellemetlen. Ez egy egyszerű orvosi teszt, amely méri a hidrogéngáz szintjét (H2) a kilélegzett levegőben, és ráadásul a leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek diagnosztikáját segíti

– mondta Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője.

Ugyanakkor bizonyos ételek és gyógyszerek megváltoztathatják a hidrogénkilégzési teszt eredményét, ezért nagyon fontos, hogy a páciensek betartsák a tesztet végző orvos előzetes utasításait. A teszt előtt egy hónappal abba kell hagyni az antibiotikumok és a probiotikumok szedését, egy héttel korábban abba kell hagyni a dohányzást, és fel kell függeszteni a hashajtók, az antacidok, a H2-blokkolók, a PPI-k és a prokinetikumok szedését – húzták alá a közleményben. 

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok