Index Vakbarát Hírportál

Komoly változást jelentett be a Netflix

2023. január 20., péntek 08:46

Távozik posztjáról Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója, aki már 25 éve, a cég alapítása óta dolgozott a vállalatnál. Hastings házon belül marad, ezentúl ügyvezető elnökként dolgozik.

Reed Hastings lemondásának bejelentése meglepő időpontban érkezett, mivel a Netflix éppen most közölte, hogy a tavalyi év végén komoly ugrást sikerült elérnie az előfizetők számában. Miközben mindenki visszaesésre vagy szerényebb számokra számított a világszerte jelentkező gazdasági nehézségek miatt, a streamingszolgáltató 7,6 millióval tudta növeli előfizetői táborát – emlékeztet a BBC.

Ez elsősorban a Harry hercegről és Meghan Markle-ről szóló dokumentumsorozatnak, a Wednesday-szériának és a karácsony előtt bemutatott Tőrbe ejtve – Az üveghagyma című filmnek volt köszönhető.

A jelenleg 231 milliós táborral rendelkező Netflix előtt ugyanakkor komoly kihívások állnak, egyrészt kiszámíthatatlan, milyen reakciókat vált majd ki a jelszómegosztás letörésére irányuló új szabályozás, másrészt még nem látni, mi lesz az új Stranger Things, amely képes lesz megismételni az ötödik évaddal leköszönő sorozat sikerét.

Ezekre a feladatokra Hastings távozása után Ted Sarandosnak és Greg Petersnek kell megoldást találnia, akik átveszik a cég irányítását. A sikeres évzárás ellenére a Netflix 2022-es profitja elmaradt az előző évitől, de bevételeivel így is jóval a versenytársak előtt jár. Az Amazon Prime, az HBO, az Apple TV és a Disney terjeszkedése komoly kihívást jelent a cégnek, amely elbocsátásokkal és az előfizetői díjak emelésével reagált az egyre nagyobb versenyre. Ez rövid távon az előfizetők számának csökkenéséhez vezetett, és a jelszómegosztás közelgő szigorításától is ezt várják az elemzők.

A Netflix 1997-ben indult havi előfizetéses, postai kézbesítésre támaszkodó videótékaként. Hastingsnak elmondása szerint az adta az ötletet, hogy egyszer késve vitt vissza egy videókazettát a kölcsönzőbe, és amikor büntetést kellett fizetnie, eszébe jutott, mennyivel egyszerűbb lenne, ha havi díjért cserébe tetszőleges számú filmet vehetne ki. A Netflix társalapítója, Marc Randolph ugyanakkor másképp emlékszik, szerinte annak idején egyszerűen csak lemásolták az Amazon receptjét.

(Borítókép: Reed Hastings a CES 2016-os Las Vegas-i rendezvényén. Fotó: Ethan Miller / Getty Images)

Rovatok