Index Vakbarát Hírportál

Még a hónapban beveri az első szöget a legnépszerűbb Windows koporsójába a Microsoft

2023. január 22., vasárnap 14:39

Megelégelte a Microsoft, hogy a felhasználók nem hajlandók áttérni legújabb rendszerükre, ezért 2023. január 31. után már nem kínálják értékesítésre a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro rendszereket.

Több mint hét éve már, hogy a Windows 10 kereskedelmi forgalomba került, utódja pedig, a Windows 11 már 2021 októbere óta elérhető, a felhasználók azonban egyáltalán nem rajonganak érte. Többek között ennek köszönhető az is, hogy 2022 decemberében a Windows 10 egészen elképesztő, 67,95 százalékos, míg a Windows 11 csak 16,97 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a Stat Counter információi alapján.

A Microsoft eddig nem erőltette az új rendszerre való átállást, most azonban úgy néz ki, kezdik megelégelni, hogy a Windows 11-et alig használják a felhasználók. Ennek következményeként a hónap utolsó napjával, azaz január 31-gyel kezdődően megszüntetik a Windows 10-es lincencek online értékesítését a Microsoft Store-on keresztül.

Mindez azt jelenti, hogy februártól közvetlenül a gyártótól már nem lehet megvenni a korábbi szoftver hivatalos licencét – nem szabad azonban elfelejteni, hogy a különböző viszonteladóknál még az ominózus időpont után is jó eséllyel rábukkanhatunk egy-egy hivatalos termékkulcsra, emlékeztet a Tom’s Hardware nevű portál.

Szintén fontos infó, hogy a Microsoft döntésétől függetlenül a Windows 10 továbbra is támogatott marad, a gyártó ígérete alapján egészen 2025. október 14-ig számíthatunk rendszer- és biztonsági frissítésekre.

A döntés mögött egyébként meglehetősen egyértelmű indok áll: a Microsoft minél több felhasználót szeretne a Windows 11 felé csalogatni még az előtt, hogy a Windows 10 támogatását véglegesen megszüntetné, a rendszer ugyanis ezek után számtalan vírusnak és malware-nek lehet kitéve. Továbbá az sem titok, hogy már készül a Windows 12 is, melyről egyelőre keveset tudni, az újradolgozott felület kinézete azonban már hónapokkal ezelőtt kiszivárgott.

(Borítókép: James D. Morgan / Getty Images Hungary)

Rovatok