Index Vakbarát Hírportál

Rajzfilmes trükkel verték át a DARPA gyilkos robotját

2023. január 27., péntek 18:19

Egy készülő könyv szerint a fejlesztés során a legegyszerűbb álcával be tudták csapni a katonai robotot.

Az amerikai hadügyminisztérium katonai célú tudományos kutatásokat irányító ügynöksége, a DARPA támogatásával folyó fejlesztések tréfás mozzanataira derül fény Paul Scharre veterán katonai elemző hamarosan megjelenő könyvéből. 

Scharre Négy csatatér: Hatalom a Mesterséges Intelligencia korában című könyve február végén jelenik meg az Egyesült Államokban. Az Economist haditechnikai szerkesztője, Shashank Josi Twitteren tett közzé idézetet a szövegből, amelyből kiderült, hogy mennyire egyszerű volt becsapni az egyik legrettegettebb, a célokat önállóan felismerő csúcstechnikás fegyverrendszert.

A részlet azt az epizódot írja le, amikor amerikai tengerészgyalogosok csatlakoztak a DARPA fejlesztéséhez. A közös munka egyik bizarr mozzanata az volt, amikor a katonák különböző álcákat használva próbálták kijátszani a rendszert: fenyőfának öltözve, szaltózva mentek el előtte, vagy éppen kartondobozban kuncogva haladtak el előtte, több száz méteren át.

Utóbbi azért különösen érdekes, mert a kartondoboz az egyik legrégebb óta futó számítógépes játéksorozat, az 1987-ben indult Metal Gear japán settenkedős-lövöldözős játék visszatérő toposza. Itt mellékelünk egy 40 perces dokumentumfilmet a Metal Gear dobozainak evolúciójáról.

Bár a sétálgató és mosolygó fenyőfa különösen véleményesnek tűnt, a mesterséges intelligencia egyik tengerészgyalogost sem ismerte fel.

A mesterséges intelligenciát a sétáló emberek azonosítására képezték ki. Nem szaltózó emberekre, dobozban bujkáló vagy fának öltözött emberekre. Az ilyen egyszerű trükkökkel tehát, amin az emberek könnyen átlátnak, könnyen kijátszható az algoritmus.

– írja Scharre, aki szerint az eset Tapsi Hapsi és Elmer Fudd rajzfilmbeli küzdelmére emlékeztetett.

Mindez látszólag a több milliárd dollárért fejlesztett autonóm fegyverek használhatatlanságát bizonyítja – azt azonban nem tudjuk, hogy az eset mikor történt, és hogy jelenleg hol tartanak az ilyen rendszerek. Az idézett epizód azért megvilágítja, hogy az ilyen mesterséges intelligenciák biztonságosságával, megbízhatóságával és általában vett teljesítményével kapcsolatban már kezdetektől alapvető kétségek merültek fel.

(Borítókép: Álcázott amerikai tengerészgyalogos mesterlövész-kiképzésen Sierra Nevadában, 2003 augusztusában. Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images)

Rovatok