Index Vakbarát Hírportál

Egy medve arca nézett vissza a Marsra lepillantó csillagászokra

2023. január 27., péntek 10:06

A Marson nincsenek medvék, de van egy felszíni képződmény, amelyről rögtön ők jutottak a NASA-nál dolgozó kutatók eszébe. A Mars Reconnaissance Orbiter (magyarul: Marsi Felderítő Orbiter) űrszonda olyan képet készített a vörös bolygóról, amely beindította az emberek fantáziáját.

A pareidolia az a jelenség, amikor valaki egy alaktalan, bizonytalan ingerben valamilyen mintázatot vagy jelentést észlel. Ebben az esetben egy medve arcáról van szó.

„Van egy V alakú, összeomlott szerkezetű domb (az orr), két kráter (a szemek) és egy kör alakú törésmintázat (a fej)” – írta a furcsa geológiai képződményről az Arizonai Egyetem.

HiPOD: A Bear on Mars?

This feature looks a bit like a bear’s face. What is it really?

More: https://t.co/MpLQBg38ur

NASA/JPL-Caltech/UArizona#Mars #science #NASA https://t.co/2WUNquTUZH pic.twitter.com/1k2ZnLcJ5o

— HiRISE: Beautiful Mars (NASA) (@HiRISE) January 25, 2023

A tudósok szerint ez egykor egy lerakódásokkal feltöltött becsapódási kráter lehetett, ami megmagyarázná a kör alakú repedést. A középen lévő kiemelkedő struktúra vulkán vagy iszapkamra lehetett, mondják a szakértők, írja az Independent.

Korábban az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) és az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) olyan nukleáris meghajtású hajtóművet tesztelt, amelynek segítségével 2027-ben már négy hónap alatt eljuthat egy űrhajó a Mars bolygóra – közölte szerdán az űrkutatási hivatal vezetője.

Rovatok