Index Vakbarát Hírportál

Folyékonnyá váló fémrobotot alkottak

2023. január 27., péntek 09:40

A tengeri puhatestűeket utánzó eszközt orvosi célokra használnák.

A hongkongi Kínai Egyetem műszaki karán komoly áttörést értek el: olyan robotot hoztak létre, amely szilárd és folyékony halmazállapot között váltva képes az elé kerülő terep akadályait legyőzni. A kísérleti robot képes fémes és puhatestűekre jellemző rugalmas alakot ölteni.

Az, hogy a robotok folyékony és szilárd halmazállapot között tudnak váltani, több funkcióval ruházza fel őket

– magyarázza Csengfeng Pan, az egyetem munkatársa.

A kemény anyagok nehezen boldogulnak szűk helyeken, a puha anyagok viszont gyengék. A kínai mérnökök a tengeri uborkák és polipok szöveteit tanulmányozva dolgoztak ki olyan megoldást, ami képes a szilárd és rugalmas közötti váltásra, és megpróbálták nem mérgező anyagokkal utánozni a természetet. Hogy a természeten kívül mit utánoztak még és az intenzív tudományos-fantasztikus déjà vu mennyire kezdi ki a fejlesztés technológiai komolyságát, lapzártáig nem tudtuk eldönteni.

A robothoz galliumot használtak, amely 29,76 Celsius-fokon olvad (például az emberi kézben), amelybe mágneses részecskéket kevertek. A mágneses részecskék egy változó mágneses tér hatására nemcsak megolvasztották a fémet, de lehetővé tették a mozgatását is.

Ezután különböző teszteknek vetették alá. Legófigurát öntöttek belőle, amely folyékonnyá válva átkelt egy rácsozott kapun. 

Az alakváltó eszközökre olyan feladatokat bíznának, mint a nehezen elérhető elektronikai javítások vagy gyógyszerek célzott bejuttatása. Az egyik demonstrációban a robot alakot váltva fogott meg egy gyomorba került idegen tárgyat, ami segíthet például gyerekek által lenyelt elemek eltávolításában. Ennek végrehajtása  azonban további fejlesztést igényel, mivel a gallium az emberi test hőmérsékletén stabilan folyékony – írja a ScienceAlert.

Ön szerint milyen közel vagyunk az általános robotlázadáshoz?

  • 297
    Soha nem lesz ilyen
  • 249
    20 év
  • 88
    Kötél
  • 71
    Pár nap
  • 70
    5 év

Rovatok