Index Vakbarát Hírportál

Putyin haláláról és Orbán Viktorról kérdezték a világhírű chatbotot

2023. január 29., vasárnap 20:44

Letarolta az internetet az OpenAI új chatbotja, a ChatGPT, ami az aktualitások kivételével szinte bármilyen kérdésünket képes megválaszolni, pontosan úgy, mintha egy végtelen tudású ember írta volna a válaszokat. Ezt bizonyítja az is, hogy a chatbot elég sokat tud a magyar miniszterelnökről is, bár Pumped Gabóval először meggyűlt a baja, és azt a kérdést is elhárította, amely arra irányult, hogy vajon meddig él még Vlagyimir Putyin.

Valósággal egymást taposva kezdtek el tolongani a különböző keresőóriások az OpenAI új chatbotja, a ChatGPT után, hogy elsőként integrálhassák saját alkalmazásaikba. A ChatGPT ugyanis egy olyan chatbot, amely mesterséges intelligencia segítségével képes megérteni a természetes emberi nyelvet, és írott szöveget generál

A ChatGPT a GPT (Generative Pre-Train Transformer) szöveggeneráló mesterséges intelligencia technológiáján alapul, amelyet az OpenAI cég fejlesztett ki. A ChatGPT képes matematikai feladatok megoldására, főiskolai esszék írására és kutatási dolgozatok elkészítésére, de akár másodpercek alatt képes leprogramozni egy minialkalmazást is.

Tehát amikor egy felhasználó beír egy kérdést vagy kijelentést, a ChatGPT a belső algoritmusai segítségével feldolgozza a bemenetet, és olyan választ generál, amelyet hasznosnak és informatívnak hisz. Ezt próbálta ki az rtl.hu: többek között Pumped Gabóról kérdezték a mesterséges intelligenciát, eleinte nem sok sikerrel. A chatbot ugyanis először azt válaszolta, hogy nem ismeri ezt a kifejezést, majd miután átváltottak magyar nyelvű párbeszédre, a következő választ adta:

Pumped Gabo valójában Gabo néven ismert magyar rapper és énekes. Egyedi zenei stílusáról híres, amely magyar népzenei elemeket, hiphop- és elektronikus zenei elemeket ötvöz. Magával ragadó fellépései, valamint társadalmilag és politikailag tudatos dalszövegei is hozzájárulnak a népszerűségéhez. Emellett a zenéjéhez készült videóklipjei is jelentősen befolyásolták népszerűségét.

Később azonban újra megkérdezték tőle, hogy miért lett híres Pumped Gabo, amire végül azt válaszolta, hogy ez egy internetes mém, ami egy 201-es videó miatt terjedt el a közösségi médiában. A chatbot azzal folytatta, hogy a videóban Gabo különféle edzésformákat mutat be, és ez a videó olyan sikeres lett a YouTube-on, hogy Gabo internetes személyiséggé vált. A mém elterjedését azzal magyarázta, hogy Gabo jó humorérzékkel és kedves jellemmel rendelkezik, és a videóban bemutatott edzések egyszerre voltak látványosak és szórakoztatóak.

A mesterséges intelligenciát ezután arról kérdezték, hogy vajon meddig él még Vlagyimir Putyin. A ChatGPT szerint nem lehet megjósolni, hogy Oroszország elnöke meddig fog még élni, és szerinte ez magánügy. Hozzáteszi, hogy különben sem lenne helyénvaló spekulálni egy személy élettartamáról. De fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy nem lehetséges és nem is szabad mások várható élettartamával kapcsolatosan találgatni.

Milyen politikus Orbán Viktor?

A lap szerint a chatbot viszont Orbán Viktorról elég sokat tud. Mint írja, Magyarország jelenlegi miniszterelnöke 2010 óta van hatalmon, és konzervatív-populista nézeteiről ismert. Orbán Viktort jobboldali politikusnak tartják, amit a politikája is jól tükröz: hangot adott a bevándorlással kapcsolatos álláspontjának, és kormánya is keményvonalas álláspontot képvisel. A magyar miniszterelnököt emellett euroszkeptikusnak is tartják, mivel sokszor kritikusan nyilatkozik az Európai Unióról.

Arról, hogy milyen hatással van Orbán Viktor a világpolitikára, a ChatGPT azt írta, hogy a magyar kormányfő hangos szószólója a nemzeti szuverenitás megerősítésének, és az unió bevándorláspolitikájával sem ért egyet, emiatt pedig rengeteg bírálat éri. Egyesek a magyarországi jogállamisággal és demokráciával kapcsolatos álláspontja miatt is bírálták, ami feszültséget okozott Magyarország és más uniós tagállamok között.

A mesterséges intelligencia szerint ennek eredményeként Orbán Viktor ellentmondásos figurává vált az unióban, és minden lépését árgus szemekkel figyelik az uniós vezetők és intézmények. Kormánya ellen pedig már jogi lépéseket is tettek. A ChatGPT kiemelte, hogy a magyar miniszterelnökről és a világpolitikára gyakorolt hatásáról alkotott álláspontok széles skálán mozognak, és az emberek más-más véleménnyel lehetnek róla.

(Borítókép: Gabby Jones / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok