Index Vakbarát Hírportál

Kínában két nap alatt letiltották az új közösségi oldalt

2023. február 3., péntek 10:16

Túl szabad volt az új Twitter-alternatíva.

Két nappal azután, hogy megjelent az Apple alkalmazásboltjában, Kínában eltávolították a Damus közösségi oldalt. A Damus egy cenzúramentes, decentralizált platformként indult február elsején, és máris a legkeresettebb Twitter-alternatíva, amely támogatja a Bitcoin Lightning Networkön keresztüli átutalásokat, így különösen kedvelt a kriptovalutás szubkultúra körében.

Érdekes momentum, hogy a Damust fejlesztő Nostr (igen, a termék neve együtt Nostr’s Damus, ha értjük a szóviccet) egyik támogatója a Twitter alapítója, Jack Dorsey volt, aki az akkoriban mintegy 9 millió forintot érő 14 bitcoint adományozott a kis cégnek.

A Nostr számára a Damus csak az egyik fejlesztési irány, Anigma néven Telegram-jellegű üzenőprogramon, mobilkliensen és egy sakkprogramon is dolgoznak.

A Damus központi szerver nélkül működik, az adatokat a felhasználók közötti átjátszó pontokon osztja el, ezért nem cenzúrázható. Az Apple alkalmazásboltjába többszöri próbálkozásra sem kerültek be, mert nem volt mechanizmus a kifogásolható tartalmak eltávolítására – ezt a kérdést azóta állítólag megoldották. A kínai szerveken azonban nem ment át a központi cenzúra ellehetetlenítése, így illegálissá nyilvánították a programot. Az országban így mostanra csak külsős Android-oldalakon keresztül érhető el az alkalmazás, amely a kommunista ország Nagy Tűzfal nevű internetes szűrőjét is megkerüli.

(Coindesk, TechCrunch)

Rovatok