Index Vakbarát Hírportál

Amerika és Európa megkötötte az első mesterségesintelligencia-egyezményt

2023. február 6., hétfő 17:16

Az együttműködés összehangolja a klímavédelmet, az egészségügyet, a mezőgazdaságot és az energetikai rendszereket érintő fejlesztéseket.

A mesterséges intelligenciára vonatkozó egyezményt kötött az Egyesült Államok és az Európai Unió. Ez a történelem első mesterséges intelligenciával kapcsolatos nemzetközi szerződése.

Az amerikai-európai egyezménnyel stratégiai partnerség jön létre, amelyben összehangolják a kutatást és a fejlesztés olyan kulcsterületeken, mint a szélsőséges időjárás és klíma előrejelzése, veszélyhelyzetek kezelése, egészségügy és gyógyszeripar, továbbá az energiahálózatok és mezőgazdaság optimalizálása.

A közös szabályozás a tervek szerint rendezi a személyes adatok, a gépi intelligenciában lecsapódó elfogultságok, a demokrácia, az emberi jogok és a jogbiztonság kérdését is.

Az egyezmény előkészítését bejelentő magas rangú tisztségviselő kiemelte, hogy az országok úgy tudnak majd közösen dolgozni, hogy az adatok mindig az adott országban maradnak.

Nem szólt bele mindenki

A szerződés nemcsak közös előnyökkel jár, de valószínűleg elébe megy nem kívánt szabályozásoknak is.

Az Egyesült Államok tavaly novemberben kezdeményezte, hogy az egyezményt az Európa Tanács mesterségesintelligencia-munkacsoportja dolgozza ki. Az amerikai javaslat alapján az előkészítésben csak a tagországok vettek részt, civil szervezetek nem. Az Egyesült Államok képviselője kijelentette, hogy nem szeretnék, ha tárgyalások során elfoglalt álláspontjuk civilek tudomására jutna. Ez vélhetően azért volt fontos, hogy ne derüljön ki, miképpen igyekszik az amerikai állam előnyöket kicsikarni az ország cégei számára. A civilek csak az egyezmény végső változatát véleményezhették. Az érintett szervezetek tiltakoznak az eljárás ellen, ahogy Törökország, Lengyelország, Szlovénia, Ausztria és a megfigyelőként jelen lévő Japán is. 

(Euractiv, Fehér Ház, Forbes, Reuters)

(Borítókép: John Thys / AFP)

Rovatok