Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas robbanás Észak-Franciaország felett, aszteroida csapódott a légkörbe

2023. február 13., hétfő 10:06

Látványos égi jelenségnek lehettek szemtanúi Dél-Anglia, Wales és Franciaország lakói: hétfő hajnalban egy aszteroida robbant fel a La Manche csatorna felett, miután belépett a Föld légkörébe – írja a Mirror. Az egyméteres átmérővel rendelkező Sar2667 kódjelű aszteroida felrobbanása azonban több szempontból is különleges esetnek minősül.

Mark Boslough amerikai fizikus, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium légkitörés-specialistája a Wales Online-nak elmondta, hogy bár az ilyen méretű légkitörések évente többször is előfordulnak valahol, ritkán fedezik fel őket előre. Elmondta, hogy a történelemben mindössze hetedszer fordult elő, hogy előre tudtak a robbanásról – írja a brit bulvárlap.

Hozzátette, hogy ez volt az első alkalom a történelemben, amikor a robbanás lakott terület felett történt, és elég korán érkezett figyelmeztetés, hogy adatokat gyűjthessenek róla. A légkörbe való becsapódás előtt egy szakértő ugyanis arra figyelmeztetett, hogy az aszteroida valószínűleg a franciaországi Royville környékén csapódhat be.

A szemtanúk kamerával örökítették meg a látványos pillanatot, és osztották meg az erről készült képeket és videókat az interneten. Az egyik felvételen például az látszik, ahogy egy fehér fénycsík hull alá az égből, ami egyre világosabbá válik, ahogy átrepül az éjszakai égbolton.

Az EarthSky cikke szerint az eset különlegessége az is, hogy a Sar2667 elnevezésű aszteroidát egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel, csupán néhány órával a becsapódás előtt. Ami az aszteroida méretét tekintve nem kis teljesítmény – tették hozzá.

Rovatok