Index Vakbarát Hírportál

Ki áll a ChatGPT mögött?

2023. február 13., hétfő 12:15

2022. november 30-án indította útjára a ChatGPT alkalmazást Sam Altman, az OpenAI vezetője, aki a Szilícium-völgyben már jól ismert recept szerint otthagyta egyetemi tanulmányait, hogy a saját projektjén dolgozzon, bár az eltűnt a süllyesztőben.

Az Open AI, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat San Franciscóban alakult meg 2015-ben, és a vállalat nevéhez köthető a ChatGPT megalkotása. A Szilícium-völgy „nehézemberei” támogatták pénzügyileg a vállalat létrejöttét, köztük Elon Musk, Peter Thiel és Reid Hoffman is.

Megalakulása óta hatalmas érdeklődés övezi az OpenAI szöveggeneráló mesterséges intelligenciáját, a ChatGPT-t, amely a programozástól a prédikációig nagyon széles alkalmazási területen nyújt meggyőző vagy legalábbis érdekes teljesítményt. Nagy fordulatot jelentett a Microsoft bejelentése is, amely szerint a ChatGPT tudását hamarosan integrálják az internetes keresőjükbe, a Bingbe. 

Kicsoda Sam Altman?

A ChatGPT-vezér 1985-ben a Missouri állambeli St. Louis-ban született fehér, sápadt gyermekként, a Fortune úgy jellemezte, mint egy sápadt, szuggesztív férfi, a hatékonyság és a termelékenység maximalizálása a mindene, és olyan típusú munkamániás, aki „megváltoztatja a világot”. Korábban úgy beszélt magáról, hogy megértené, ha valaki azt gondolná róla, hogy Asperger-szindrómája van, bár nincs neki.

Az első szárnycsapások

Altman 2005-ben, friss főiskolai lemorzsolódóként lépett be a technológiai világba. Steve Jobs, Bill Gates és Mark Zuckerberg példájára az akkor húszéves férfi otthagyta a Stanford Egyetem informatikai diplomáját, hogy megalapítsa a Loopt nevű, a felhasználók földrajzi helymeghatározását megosztó céget.

Mivel nem voltak egyetemi kötelezettségei, és a Loopt jövője a saját kezében volt, Altman csatlakozott a Y Combinatorhoz (YC), amelyet a technológiai startupok egyik legnagyobb gyorsítójának tartanak. A vállalat olyan cégek elindításában is segített, mint az Airbnb, a Reddit, a Dropbox és a Coinbase.

A Looptdnak sikerült több mint 30 millió dollár kockázati tőkét bevonnia, mielőtt olyan cégek, mint az Apple és a Blackberry, széles körben elfogadták volna. Hét év elteltével a Loopt nem tudott virágozni, és az amerikai pénzügyi technológiai és bankholding vállalat, a Green Dot Corporation több mint 40 millió euróért kivásárolta a vezetőt.

A bukás ellenére a Loopt lehetővé tette Altman számára, hogy nevet szerezzen magának a Szilícium-völgyben. Két évvel később pedig őt választották a Y Combinator elnökének, Paul Graham amerikai informatikusnak az utódjául.

Három évvel később Altman 2015-ben a Tesla-főnökkel, Elon Muskkal, a LinkedIn társalapítójával, Reid Hoffmannal és más támogatókkal közösen alapította meg az OpenAI-t, egy mesterségesintelligencia- (AI-) kutatással és -telepítéssel foglalkozó vállalatot, amelynek célja a „barátságos AI előmozdítása és fejlesztése oly módon, hogy az az egész emberiség javát szolgálja” – írja az Euronews.

A ChatGPT

Altman 2016-ban jelentette be először, hogy az OpenAI egy általános mesterséges intelligenciát kíván építeni, amely megfelel az emberi értelemnek, és GPT-1 néven ismert. Ezt követően 2021. január 5-én az OpenAI ki is adta a DALL-E-t, egy olyan mesterségesintelligencia-alapú alkalmazást, amely képes képet generálni a felhasználó leírása alapján.

2022 novemberében az OpenAI pedig elindította a ChatGPT-t, az eddigi egyik legfejlettebb AI-modellt: egy chatbotot, amely fejlett AI, forgatókönyvek, dalszövegek, történetek és prezentációk segítségével képes igény szerint szöveget generálni. A ChatGPT elindítása gyorsan a közvélemény figyelmének előterébe helyezte Altmant. Ez arra is felhívást váltott ki, hogy találkozzon politikusokkal és törvényhozókkal, hogy az AI biztonságával és összehangolt munkájával foglalkozzon.

Rovatok