Index Vakbarát Hírportál

Akiknek elsőként veszi el a kenyerét a mesterséges intelligencia

2023. február 18., szombat 07:20

A gépek a lélekölő munkától és a kreatívtól egyaránt megszabadítják az embereket.

Komoly egzisztenciális válságba kerültek a Spotify maszek hangoskönyves platformja, a Findaway alkotói. A hangoskönyvkészítők nemrég konstatálták, hogy általános szerződéseikben szerepel egy különös kitétel, amely szerint a felvételeiket az Apple 

felhasználhatja „gépi modellek betanítására”.

Mielőtt észbe kaphattak volna, 2023 januárjában az Apple már piacra is dobta az ő hangjukon megszólaló, mesterséges intelligenciával felolvasott könyveket. Tiltakozásukra a cég közölte, hogy nagyon is elkötelezett az alkotók mellett, sőt csupa olyan hangoskönyvet adtak ki, amelyeknek nem lett volna gazdaságos a létrehozása, mert kis példányszámú vagy kutyát sem érdeklő könyvekről készültek.

Úgy érzem, hogy a jogaimat sérti, hogy a hangomat olyasmi betanítására használják, aminek az a célja, hogy átvegye a helyemet

 – vélekedett Andy Garcia-Ruse, narrátor.

A Findaway 2022 júniusa óta van a svéd hangmegosztó szolgáltató Spotify tulajdonában. Nem ismert ugyanakkor, hogy milyen régóta szerepel a szóban forgó kitétel az alkotói szerződésekben. 

Az ügy körül akkora vihar kerekedett, hogy az amerikai színészeket, zenészeket, rádiósokat és újságírókat tömörítő szakszervezet, a SAG-AFTRA is bekapcsolódott. Utóbb közölték, megegyeztek, hogy az Apple nem használja fel a szakszervezeti tagok hangját gépi tanulás céljaira.

A Findaway állítólag lehetővé teszi, hogy a szerződésnek ezen részétől elálljanak az alkotók, de egyelőre nincs hír olyanról, aki ezt sikeresen végigvitte volna. Bár valószínűleg mindegy is, mivel a gép betanítása mostanra már befejeződött.

(Apple Insider)

(Borítókép:  Hangoskönyvet hallgató férfi a Lipcsei Könyvvásáron, 2006 március 17-én.  Fotó:  Carsten Koall / Getty Images)

Rovatok