Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas veszélynek vannak kitéve a kisgyermekek, és a szülők lehet, nem is tudják

2023. február 19., vasárnap 10:24

Egy nyolc országban a gyermekek étrendjét vizsgáló tanulmány szerint az Egyesült Királyságban az 5 éven aluliak fogyasztják a legnagyobb arányban a tömeggyártott készételeket. Ezeket azonban gyakran egészségesnek gondolják a szülők a marketingnek köszönhetően.

A brit kisgyermekek táplálkozása az egyik legrosszabb a világon – figyelmeztettek a szakértők –, mivel a kalóriák többsége olyan élelmiszerekből származik, amelyek számos egészségügyi problémát eredményezhetnek.

A felnőttekre vonatkozó kutatások egyre inkább összefüggésbe hozták az ilyen étrendeket a rák, a szívbetegségek és az elhízás fokozott kockázatával.

Gyermekek táplálkozási szakértői aggodalmuknak adtak hangot, hogy az ilyen élelmiszerek fogyasztása már kiskoruktól fogva egész életre szóló szokásokat alakíthat ki, és fokozhatja a halálos betegségek kockázatát – írja a The Telegraph.

A kutatások már összefüggésbe hozták az ultrafeldolgozott gyermekélelmiszereket – például a babakekszeket, a puffasztott és pálcikás chipseket, a pürésített tasakokat és a készételeket – a súlygyarapodással és a növekedési problémákkal.

Az ilyen élelmiszerek ipari feldolgozással készülnek, és olyan adalékanyagokat tartalmazhatnak, mint az ízesítők, emulgeálószerek, színezékek és tartósítószerek. Jellemzően kevesebb tápanyagot és több kalóriát, cukrot és sót tartalmaznak, mint a kevésbé feldolgozott változatok.

A brit kisgyermekek étrendje a legrosszabb

A First Steps Nutrition Trust tavasszal megjelenő új jelentése a brit gyermekek táplálkozásával kapcsolatos aggodalmakra figyelmeztet, és cselekvésre szólít fel az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése érdekében.

A jelentés kiemeli a Sao Pauló-i Egyetem kutatói által nyolc országban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Brazíliában és Mexikóban végzett, több mint 66 000 gyermek étrendjét összehasonlító kutatást. Az Obesity Reviews című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a két és öt év közötti brit gyermekek energiabevitelének 61 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik.

A vizsgált országok közül az Egyesült Királyságban fogyasztották a legtöbb feldolgozott élelmiszert az óvodáskorú gyermekek, megelőzve az Egyesült Államokat 58 százalékkal és Ausztráliát 47 százalékkal.

Egy korábbi, 19 európai országot összehasonlító kutatás már megállapította, hogy a britek bevásárlókosaraiban a legmagasabb az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya. Egy 2017-es tanulmány szerint a brit bevásárlók kosarának 50,7 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszer, szemben a franciaországi 14,2 százalékkal és az olaszországi 13,4 százalékkal.

Felnőttek körében végzett tanulmányok az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet olyan egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A múlt hónapban a londoni Imperial College által vezetett, felnőttek körében végzett nagyszabású tanulmány megállapította, hogy az ilyen élelmiszerek fogyasztásának minden 10 százalékos növekedésével 2 százalékkal nő a rák kialakulásának kockázata. Egy másik kutatásban pedig arra figyelmeztettek, hogy a kisgyermekek már több feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, mint a felnőttek.

Átverik a szülőket

A szülőket egyes vélemények szerint félrevezetik, és azt hiszik, hogy ezek az élelmiszerek egészségesek, mivel a csomagoláson szereplő állítások hangsúlyozzák, hogy a termékek „organikusak” vagy gyümölcs- és zöldségkivonatokat tartalmaznak.

A jótékonysági szervezet jelentésének közzététele előtt a következőket mondta:

A szülők azt gondolják, hogy a bébiételek polca biztonságos hely, ahol egészséges választékot kaphatnak gyermekeik számára, de félrevezetik őket.

A brazil kutatás szerzői szerint a gyártók szándékosan kihasználták az időhiányos szülőket, akiknek nyűgös gyermekeket kellett etetniük.

„Az ultrafeldolgozott élelmiszerek előállításához használt eljárásokat és összetevőket úgy tervezték, hogy rendkívül jövedelmező, kényelmes, rendkívül ízletes termékeket hozzanak létre, amelyek kiszorítják a frissen készített ételeket” – írták.

Figyelmeztettek arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzően „energiabombák”, cukrosak, zsírosak, sósak, valamint rostokban, mikrotápanyagokban és bioaktív vegyületekben szegények, emellett az elhízásjárvány egyik fontos hajtóerejének nevezték őket.

Bár a tudósok még nem tudják pontosan, hogy az ilyen élelmiszerek fogyasztása miért vezet elhízáshoz, a kutatók szerint az okok között szerepelhetnek olyan összetevők, amelyek a feldolgozáskor elveszítik tápértéküket, magasabb kalóriatartalom és alacsonyabb fehérjetartalom, valamint a bélgyulladást kiváltó élelmiszer-adalékanyagok.

A brit Speciális Táplálkozási Szövetség, amely a feldolgozott gyermekélelmiszer-ipart képviseli, azt mondta, hogy az „ultrafeldolgozott” kifejezés a feldolgozás szintjére utal, nem pedig arra, hogy egy élelmiszer egészségtelen-e vagy sem.

(Borítókép:  L. Willinger / FPG / Getty Images)

Rovatok