Index Vakbarát Hírportál

Ledobta a Xiaomi a bombát, bemutatkozott legújabb telefonjuk

2023. február 26., vasárnap 17:54

Bemutatkozott a Xiaomi 13, a Xiaomi 13 Pro, a kínai gyártó két új zászlóshajója, de kiegészítők terén is újított a cég a Xiaomi Buds 4 Próval, a Xiaomi Watch S1 Próval és a Xiaomi Electric Scooter 4 Ultrával.

Hosszas várakozás után vasárnap délután végre megtartotta barcelonai sajtótájékoztatóját a kínai Xiaomi: több új terméket is bemutattak, a délután legnagyobb sztárja azonban egyértelműen a Xiaomi 13-as telefoncsalád volt.

A Xiaomi 13 teljesen új dizájnnal tervezi ellopni a felhasználók szívét, a kialakítás szinte egy az egyben megegyezik a legújabb iPhone-okéval. Ennek függvényében a keret lapos és szögletes lett, és ennek köszönhetően a kínai gyártó szerint sokkal kényelmesebben tarthatjuk majd kezünkben a készüléket.

Az előlapot egy 6,36 hüvelykes, 1080 × 2400 pixel felbontású OLED-panel borítja, mely akár 1900 nites fehérfény-erő kibocsátására is képes, így elméletben még a legerősebb nyári napsütés sem szabhat gátat annak, hogy mindent lássunk a kijelzőn.

A készülék belsejében a négy nanométeren készülő Snapdragon 8 Gen 2 ketyeg, így a teljesítményre szinte biztos, hogy nem lesz majd panasz,

a legnagyobb hangsúlyt a Xiaomi azonban mégis a kamerákra helyezte. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy az új készülékek kamerarendszere már a német Leicával való együttműködés keretén belül készült. A Xiaomi 13 egy 50 megapixeles nagy, egy 10 megapixeles telefotó- és egy 12 megapixeles, ultranagy látószögű kamerát kapott, az előlapon pedig egy 32 megapixeles egység felel a lehető legjobb minőségű szelfikért.

Az új készülék a Xiaomi szerint ráadásul nem kevesebb mint három órával tovább bírja egy töltéssel, mint az előd, ezzel 14 órásra emelve az üzemidőt.

Van ennél jobb is 

A Xiaomi 13 egyértelműen a hétköznapi embereket célozza meg, így a kínai gyártó egy profi felhasználók számára kitalált készüléket is bemutatott – ez lett a Xiaomi 13 Pro. Az új mobil egy teljesen más formaterven alapul, 6,73 hüvelykes, és 1440 × 3200 pixeles kijelzője vízesésként görbül az alumíniumkeret két oldalára. A Pro belsejében ugyanaz a Snapdragon 8 Gen 2 ketyeg, mint a kis tesóban, itt azonban már nem 8, hanem 12 gigabyte memória társaságában, így még több alkalmazást futtathatunk egyszerre a háttérben.

Szintén pluszpont, hogy az újratervezett készülékházakból nem maradt ki az IP68-as por- és vízállóság sem, így egy véletlen merülés sem tesz kárt egyik új Xiaomi telefonban sem.

A Pro modell nem meglepő módon a kamerák tekintetében különbözik leginkább az alapmodelltől, ez esetben egy 50,2 megapixeles nagy, egy 50 megapixeles, 3,2-szeres optikai zoomra képes telefotó- és egy szintén 50 megapixeles, ultra nagy látószögű egységet kapunk, melyeket természetesen ugyancsak a Leica együttműködésével készített a kínai gyártó.

A Xiaomi 13 Pro másik nagy előnye, hogy azt akár 120 wattal is tölthetjük, aminek köszönhetően kevesebb mint húsz perc alatt nulláról száz százalékra tölthetjük a mobilt. A Xiaomi 13 8 + 256 gigabyte-os tárhelyváltozatban 389 990 forintos ajánlott fogyasztói áron, míg a Xiaomi 13 Pro 12 + 256 gigabyte-os tárhelyváltozatban 524 990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető március 8-tól. Utóbbit lassan már két hete használjuk nap mint nap, a készülékről készült részletes tesztünket hétfőn olvashatja az Indexen.

(Borítókép: Gábor Zoltán / Index)

Rovatok