Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy a SpaceX űrhajója eléri a Nemzetközi Űrállomást

2023. március 3., péntek 10:02

Négy űrhajóssal, köztük egy egyesült arab emírségekbeli asztronautával csütörtökön elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajója, amely magyarországi idő szerint péntek reggel 7:40-kor sikeresen meg is érkezett.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a Falcon 9 rakétát helyi idő szerint röviddel éjfél után indították útnak a Kennedy Űrközpontból. Az Egyesült Arab Emírségekből csaknem nyolcvan érdeklődő nézte végig a helyszínen, amint Szultán an-Nejádi, az arab űrhajós hat hónapos küldetésre indul az űrállomásra. 

A Dragon űrkapszulában továbbá útra kelt még a NASA két űrhajósa, Stephen Bowen és Warren Hoburg, valamint az orosz Andrej Fegyajev is. Az érkezésre magyarországi idő szerint 6:30 és 7:30 között számítottak, a dokkolás azonban ehhez képest kicsit később, 7:40-kor történt meg a SpaceX hivatalos Twitter-oldala szerint, ahol minden részletet megosztottak az úttal kapcsolatban.

Péntek reggel még egy rövid videót is közzétettek, amelyen jól látható, ahogy a Dragon űrkapszula sikeresen csatlakozni tudott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A felvételt alább tekintheti meg: 

A legénység az űrállomáson október óta tartózkodó amerikai–orosz–japán csapatot váltja. Nejádi a második arab asztronauta, aki az űrállomásra érkezik, 2019-ben Hazzaa Ali al-Manszúri volt az első, aki egy hetet töltött ott. 

Rovatok