Index Vakbarát Hírportál

A britek kiirtották volna a macskákat a járvány miatt

2023. március 4., szombat 09:56

Utólag derült ki, hogy nem igazán terjesztik a koronavírust.

A Covid–19–járvány kezdetén, amikor még alig lehetett tudni valamit a vírusról, a brit kormány egy ideig mérlegelte, hogy hivatalosan is elrendeli a macskák kiirtását, mivel attól tartottak, hogy terjeszthetik a betegséget. Mindez a Lorg Bethell egykori egészségügyi miniszter Channel 4 televíziónak adott interjújából derült ki, a Times tudósítása szerint. 

El tudja képzelni, mi történt volna, ha ezt akarjuk végrehajtani?

– tűnődött Bethell, aki 2020-tól 2021-ig vezette az Egyesült Királyság egészségügyi tárcáját.

A szigetországban általános döbbenetet váltott ki a nyilatkozat, hatására spontán kampány alakult ki a közösségi médiában, amelyben a macskatulajdonosok kedvencük fotója mellett leírják, hogy a végsőkig küzdöttek volna egy ilyen kormányzati lépés ellen.

A Downing Street 10. macskája, Larry is azt írta paródia Twitter-fiókján, hogy nem tudja nem személyes sértésnek venni a felvetést. Az Egyesült Királyságban 10,9 millió házi macska él egy 2022-es állatjóléti jelentés szerint.

Az emberek környezetében élő állatok, kutyák és macskák több esetben is elkapták a világjárványt okozó koronavírust, azonban elképesztően alacsony hatásfokkal tudják emberekre terjeszteni a betegséget.

(Time)

Rovatok