Index Vakbarát Hírportál

Miről lehet felismerni a féregjáratokat?

2023. március 8., szerda 16:45

A féregjáratok hasonlók, de nem teljesen úgy néznek ki, mint a fekete lyukak.

Ha léteznek féregjáratok, könnyen beazonosíthatók az alapján, hogy százezerszeresre erősítik távoli égitestek fényét – olvasható a kínai Jishou Egyetem kutatója, Lei-Hua Liu tanulmányában, amelyet a Physical Review D kozmológiai szaklap jelentetett meg.

A féregjáratok a tudományos-fantasztikus műfaj egyik kedvenc toposzának számítanak, a tér távoli pontjait összekötő, különleges átjárók, amelyek a fénynél gyorsabb utazást tesznek lehetővé. A fizika elméletben nem zárja ki a létezésüket, de bizonyos, hogy létrejöttükhöz nagyon különleges körülményekre van szükség, egzotikus anyagra és negatív energiára. Ha léteznek is, valószínűleg a rajtuk áthaladó 

minimális tömegű anyag is összeomlasztja őket,

elektromágneses hullámok azonban átkelhetnek rajtuk, ami a kauzalitás elvét némiképp sértő módon fénynél gyorsabb kommunikációt tenne lehetővé. 

Ha a valóságban léteznek, Einstein relativitáselmélete következtében fel lehetne ismerni őket arról, hogy nagy tömegükkel meghajlítják a teret, vagyis 

torzítva láthatóvá válik a mögöttük elhelyezkedő égitestek fénye.

Ezt gravitációs lencsehatásnak nevezik, és optikai lencséhez hasonlóan torzítja a világ képét. Ezt a jelenséget használja a csillagászat nagyon távoli csillagok és galaxisok felfedezésére.

Kérdés persze, hogy meg tudnánk-e különböztetni a fekete lyukak lencséit a féreglyukaktól. Liu az általa készített szimulációk alapján úgy gondolja, hogy igen: a fekete lyukak általában megnégyszerezik a mögöttük elhelyezkedő tér képét, a féregjárat azonban három példányban tükrözné a világot, két halványabb és egy erősebb fényű példányban.

Az erősebb fényű tükörkép ráadásul annyival erősebb lenne, hogy a féreglyuk gyakorlatilag egy különleges, természetes teleszkópként működne.

A Texasi Egyetem fizikusa, Andreas Karch független szakmai véleménye szerint ezzel együtt is túl nehéz feladat felkutatni a potenciális kapukat. A szakember szerint a galaxisok, csillagok és fekete lyukak lencsehatásai között olyan lenne megtalálni őket, mintha egy rockkoncert közepén próbálnánk kiszűrni a közönségből egy nem túl erős énekhangot.

Karch hasonlata alapján tehát nem teljesen lehetetlen a dolog, ami azért különösen izgalmas, mert egy féregjárat akár egy fejlettebb idegen civilizáció technikai képességeinek nyoma is lehet.

(Live Science)

(Borítókép: Gravitációs lencse négyszeres képe, vagyis az Einstein-kereszt. Fotó: NASA, ESA, és STScI)

Rovatok