Index Vakbarát Hírportál

Öt hónapot töltöttek az űrben, visszatértek a Földre a NASA asztronautái

2023. március 12., vasárnap 16:53

Két amerikai, egy orosz és egy japán űrhajós tért vissza a Földre vasárnap, miután öt hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson. A legénység az elmúlt időt azzal töltötte, hogy kutatási kísérleteket végzett, és karbantartotta a két évtizede Föld körüli pályán keringő laboratóriumot.

Megérkezett a Földre a SpaceX amerikai magánvállalat Crew Dragon űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén – jelentette be vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Twitteren.

Az űrkapszula Florida partjainál, a Tampa-öbölben csapódott a vízbe.

Az amerikai Nicole Aunapu Mann – aki egyben az első amerikai őslakos nő volt az űrben – és Josh Cassada, az orosz Anna Kikina és a japán Vakata Koicsi öt hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), hazatérésüket az utóbbi napok kedvezőtlen időjárási körülményei miatt többször elhalasztották.

A SpaceX a NASA-val kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá a küldetésekhez. A repülést és a landolást is a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

A legénység négy tagja tavaly októberben indult az űrállomásra a SpaceX Crew Dragon kapszulájának fedélzetén. Az elmúlt hónapokat azzal töltötték, hogy kutatási kísérleteket végeztek, és karbantartották a két évtizede Föld körüli pályán keringő laboratóriumot. A Crew–5 űrhajósai a hazaindulásuk előtti néhány napban átadták a munkát a Crew–6 csapatának, amelynek tagjai március 3-án érkeztek az űrállomásra.

(Borítókép: Anna Kikina a földet érést követően. Fotó: Keegan Barber / NASA / Getty Images Hungary)

Rovatok