Index Vakbarát Hírportál

Rég nem látott jelenséget kaptak lencsevégre a Déli-sarknál

2023. március 13., hétfő 06:31

Egy több mint ezer barázdásbálnából álló csoportra bukkant a National Geographic Endurance nevű hajója, még 2022 januárjában a Déli Sark közelében. A nem mindennapi szupercsorda különlegessége abban is rejlik, hogy az elmúlt száz évben most láttak először ilyen sok bálnát egy helyen.

A hatalmas mennyiségű krill (világítórák) vonzotta azt a körülbelül 830 és 1153 barázdásbálnából és néhány hosszúszárnyú, illetve kékbálnából álló csordát a Déli-sarktól északra fekvő Coronation-sziget közelébe, amelyet még 2022 januárjában kaptak lencsevégre a National Geographic Endurance nevű hajójáról – írja a National Geographic.

A nem mindennapi jelenségről készült fényképeket és videókat elemezve a Stanford Egyetem kutatói megállapították, hogy az ipari bálnavadászat megszűnése óta ez volt a legtöbb egy helyen látott bálna az elmúlt száz évben. A feljegyzések szerint legutóbb mindössze 300 egyedet figyeltek meg, amelyek egyszerre tartózkodtak egy helyen.

Matthew Savoca, a Stanfordi Egyetem tengerbiológusa szerint ez a látvány száz évvel ezelőtt nem lett volna ennyire szokatlan. A kutatók ugyan örülnek, hogy egyre nagyobb példányszámban jelennek meg a bálnák, de attól tartanak, hogy a világítórákokra halászó hajók kárt tehetnek a cetekben. Ezt a félelmet csak felerősítette, amikor látták, hogy a halászhajók vonóhálókkal haladnak keresztül a több mint ezerfős bálnacsordán. Ezért a szakemberek a még szigorúbb biztonsági szabályok előírását sürgetik.

Rovatok