Index Vakbarát Hírportál

Így gyógyítják a magyar vizek a reumát és a porcproblémákat

2023. március 18., szombat 11:09

Friss kutatási eredmények kimutatták, hogy a kénes gyógyvizek – amelyekben hazánk bővelkedik – nagymértékben javíthatnak a mozgásszervi betegségeken. Különlegességük, hogy nem csupán fürdőzés közben, bőrön át fejtik ki hatásuk, hanem belélegezve is.

A kénes gyógyvíz gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, segíti a mozgásszervi betegségek javulását, a nőgyógyászati problémák enyhülését, a szervezetben felszívódó kén pedig erősíti a porcszöveteket, gyorsítja regenerálódásukat – számolt be róla a Termál Online.

Egy Harkányban végzett kutatáskor az az eredmény született, hogy a kénes víz bőrproblémák kezelésében is segítséget nyújthat, az immunológiai folyamatokat képes pozitív irányba befolyásolni.

Régóta kísérleteznek az ilyen típusú gyógyvizekkel, hogy feltérképezzék azok szervezetre gyakorolt hatásait. A kutatások már 1959-ben is igazán komoly eredményeket hoztak, amikor Schulhof Ödön izotópos vizsgálatai bizonyosságot adtak a sokáig vitatott kérdésben, mely szerint

a kéntartalmú gyógyvíz képes a bőrön keresztül is felszívódni, kiváltani hatását.

A medencék vize felett a levegőben is nagymértékben felhalmozódik a kénes tartalom, így a fürdőzés egyszerre hat a bőrön keresztül és a tüdőbe jutva.

A kutatások ennél tovább is mentek, kiderült, hogy a gyógyvízi kúrák hosszabb távon is képesek kiváltani hatásukat, tekintve, hogy a kén egy jelentős része elraktározódik, és később szívódik fel a szervezetben.

Az utólag felszívódó mennyiség sokszorosa lehet a fürdőzés idején felszívódásra kerülőnek

– írja tanulmányában Schulhof.

A bőr mint szelektív szűrő

Egy 1981-es müncheni kutatás arra világított rá, hogy a bőrön át felszívódó kén fokozatosan adagolódik a szervezetbe, mert azt a bőr – egyfajta szelektív szűrőként funkcionálva – visszatartja. Bár a legtöbb anyag könnyen áthatol a bőrünkön – főként a szulfidionokat tartalmazók –, a kálium és kalcium például a kénhez hasonlóan csak adagolva jut a szervezetbe – akár a legtöbb szulfátion-tartalmú anyag.

Egy másik, friss kutatás a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásukat vizsgálta a kéntartalmú gyógyvizeknek. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy ezek a kúrák csökkentik a vér homociszteinszintjét,

ami a szívpanaszok későbbi megelőzését segítheti.

Magyarország kellően ellátott kénes gyógyvizek tekintetében, így a gyógyulni vágyók rengeteg fürdő közül választhatnak. Ilyen helyek például Balf, Bogács, Egerszalók, Harkány, Hévíz, Kehidakustány, Mezőkövesd, Zalakaros vagy Budapesten a Széchenyi és a Lukács Gyógyfürdő.

(Borítókép: Látogatók a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodában 2020. március 4-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok