Index Vakbarát Hírportál

Korszakalkotó lépésre készül az emberiség a Holdon

2023. március 18., szombat 11:15

Beveti az emberiség a nukleáris technológiát a Holdon. Hogy ez mit jelent pontosan? Az autógyártásról híres Rolls-Royce nukleáris minireaktort fejleszt az emberek számára a Holdon való élethez és munkához. Friss hír, hogy az Egyesült Királyság Űrügynöksége (UKSA, UK Space Agency) úgy döntött, 2,9 millió fonttal (kb. 3,52 millió dollárral) járul hozzá a projekt megvalósulásához.

A brit cég mérnökei és tudósai az úgynevezett „Micro-Reactor” programon dolgoznak, amely azt vizsgálja, hogy a nukleáris energia hogyan tudna hozzájárulni a tervezett holdbázis fenntartásához. A remények szerint ez elegendő energiát biztosítana a kommunikációhoz, az életfenntartáshoz és a kísérletekhez.

A Rolls-Royce Micro-Reactor is designed to use an inherently safe and extremely robust fuel form. Each uranium particle is encapsulated in multiple protective layers that act as a containment system, allowing it to withstand extreme conditions.https://t.co/OOc9kBGXDx pic.twitter.com/wkXmZgzhrs

— Rolls-Royce (@RollsRoyce) January 27, 2023

A Rolls-Royce célja, hogy 2029-re elkészüljön a reaktor prototípusa. A cél elérése érdekében neves egyetemekkel működik együtt a vállalat.

„A Rolls-Royce innovatív kutatása megteremtheti az alapját annak, hogy az ember megvesse a lábát a Holdon, közben pedig a szélesebb értelemben vett brit űrágazatot is erősíti, munkahelyeket teremt, és további beruházásokat generál” – hangsúlyozta Paul Bate, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója.

A holdbázissal összefüggő projekt támogatásáról akkor született döntés, amikor az emberek több mint 50 év után először készülnek visszatérni a Holdra, erről a Sky News számolt be. A NASA Artemis-missziója novemberben indult el, melynek célja, hogy 2025 végére űrhajósokat – köztük az első nőt – juttasson vissza a Hold felszínére.

(Borítókép: A  Rolls-Royce nukleáris minireaktorának látványterve . Fotó: Rolls-Royce Submarines Ltd / Handout / AFP)

Rovatok