Index Vakbarát Hírportál

Tanulmányt írtak egy különös cápafajról, majd kiderült, hogy műanyag játék

2023. március 30., csütörtök 08:33

Tavaly a tudósok egy tudományos folyóiratban leírtak egy furcsa koboldcápát, annak ellenére, hogy soha nem látták, és végül sajnos kiderült, csupán egy játékról van szó. A szakértők most megkérdőjelezik a tanulmányt jóváhagyó felülvizsgálati eljárását, lektorálását.

2020 augusztusában egy furcsa, hosszú orrú lényt mosott partra a víz Görögországban, amely felkeltette egy járókelő figyelmét. Jannisz Papadakisz le is fényképezte a példányt, és elküldte egy tudóscsoportnak, akik egy figyelemre méltó állapotban fennmaradt fiatal koboldcápaként azonosították.

A tudósok örültek is, ugyanis ez egy rendkívüli felfedezés volt, mert korábban még senki sem szúrta ki ezt a rejtélyes mélytengeri fajt a Földközi-tengerben.

De nem sokkal azután, hogy a leletről szóló tanulmányt 2022-ben a Mediterranean Marine Science című folyóiratban közzétették, a szakértők kétségeket fogalmaztak meg a példány valódiságával kapcsolatban.

A kritikusok megjegyezték, hogy a cápa feltűnő hasonlóságot mutatott egy eBay-en kapható műanyag játékkal. 

Nem sokkal később, 2023. március 22-én a szerzők, köztük Atanasziosz Anasztasziadisz visszavonták a „tudományos” munkájukat.

Az eredeti szerzők azt mondták később, hogy a cápa nem közel 80 centiméter (31,5 hüvelyk) hosszú volt, ahogy eredetileg becsülték, hanem egy 17-20 cm-es embrió. Mostanra ezt is visszavonták, de a rejtélyes koboldcápa körüli huzavona kezdett kiszivárogni a szélesebb tudományos közösségbe és a Twitteren kezdték el cáfolni a felfedezést.

Ezt követően pedig kiderült, mi okozta a problémát, ugyanis a tanulmány szerzői elmondták, nem látták a vélt tetemet személyesen, hanem csak a szemtanú által készített egyetlen fotó alapján közölték a tanulmányukat. 

Szakértők szerint a megállapítás rámutat a lektorálási eljárás jelentős hiányosságaira, amelynek keretében a tudományos tanulmányokat a szakterület tudósai ellenőrzik. Az egyik probléma az egyes folyóiratok laza szabványai, de azt is megjegyzik, hogy a szakértők nem kapnak kompenzációt a tanulmányok felülvizsgálatáért.

Ez valószínűsíti, hogy a bírálók túlságosan sietnek ahhoz, hogy sok időt töltsenek a tanulmányok eredményeinek hibák utáni vizsgálatával.

Végül a szakértői értékelés nagyrészt a világhálón és a közösségi médián keresztül zajlott:

Azonnal észrevettem a cápa természetellenes kinézetét

– mondta Jürgen Pollerspӧck, a Shark References, a cápák és más porcos halak adatait tartalmazó adatbázis alapítója és szerkesztője, a müncheni Bajor Állami Állami Zoológiai Gyűjtemény önkéntese a Live Science-nek adott nyilatkozatában. 

Rovatok