Index Vakbarát Hírportál

Aszteroida száguld a Föld irányába, a NASA éberen figyeli az útját

2023. április 3., hétfő 16:34

Nagy sebességgel száguld a Föld felé egy hatalmas méretű aszteroida, amely természetesen a NASA figyelmét is felkeltette. Az amerikai űrkutatási hivatal nem pánikol, a szakértők számításai szerint az égitest elkerüli a glóbuszt.

A 2023 FS11 névre keresztelt aszteroida várhatóan április 3-án közelíti meg a Földet. Bár a NASA előrejelzése szerint nem lesz becsapódás, az aszteroida mérete azért aggodalomra ad okot, mert a pályáján való bármilyen eltérés ütközéshez vezethet – írja a Globalbiz Outlook.

Asteroid 2023 FS11 has been tracked heading towards Earth by NASA and could make a close approach to Earth todayhttps://t.co/MIpyOfQike

— Hindustan Times Tech (@HTTech) April 3, 2023

A 2023 FS11 aszteroida jelenleg a világ különböző űrügynökségeinek érdeklődése középpontjában áll, mivel várhatóan ma, április 3-án közelíti meg a Földet.

A nagyobb aszteroidák nem szoktak közel kerülni a Földhöz, ellentétben a kisebb aszteroidákkal, amelyeknél ez gyakran előfordul. Ezek azonban el szoktak égni a légkörben.

A Spaceguard (magyarul Űrvédelem) nevű program hivatott észlelni és értékelni ezeket az égitesteket. A folyamat során azonosítják az aszteroida különleges jellemzőit, feltérképezik a pályáját, hogy meghatározzák a bolygónkra jelentett potenciális veszély mértékét. A fent említett kolosszális méretű űrsziklát március 16-án észlelték először, és pályáját vasárnap határozták meg.

Rovatok