Index Vakbarát Hírportál

Begyorsított a Tesla, csak nem annyira, mint Elon Musk várta

2023. április 3., hétfő 08:53

A Tesla vasárnapi negyedéves jelentésében rekordmennyiségű leszállított járműről számolt be – az értékesítés növekedése azonban az árcsökkentések ellenére is szerény volt. A növekvő verseny és a kedvezőtlen gazdasági kilátások alaposan megnehezítették a cég helyzetét.

A Tesla 422 875 járművet szállított le az idei első három hónapban, ami 4 százalékkal több, mint az előző negyedévben és 36 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Januárban a Tesla világszerte komoly árcsökkentésekbe kezdett: 20 százalékkal lejjebb vitte termékeinek árát, ezzel komoly árháborút indítva a piacon.

Az alap Y Model, amelyet korábban 65 990 dollárért (körülbelül 23 millió forintért) adtak el, most 54 990 dollárba (körülbelül 19 millió forintba) kerül.

„Az árcsökkentés nélkül most nagyon csúnya lenne a helyzet. Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet kezd nagyon kemény terep lenni” – mondta Gene Munster, a Deepwater Asset Management ügyvezető partnere vasárnap.

Elon Musk januárban még azt mondta, hogy 2023-ban a Tesla elérheti a 2 millió leszállított járművet, ami nagy előrelépés lenne a 2022-es 1,3 millió autó után.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy ez elhamarkodott kijelentés volt a vezérigazgató részéről.

A cég 2023 első negyedévében ugyanis több autót gyártott, mint amennyit leszállított: 440 808 járművet gyártottak, és megközelítőleg 430 000-et szállítottak le.

A Tesla az idei első három hónapban 6 százalékkal több Model 3/Model Y főmodellt szállított le, mint az előző negyedévben. A magasabb árfekvésű Model X/Model S járművek kiszállításainak száma azonban 38 százalékkal visszaesett – számolt be a Reuters.

Mint az Indexen beszámoltunk róla, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk a minap  egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki kideríti, hogy ki áll a Twitteren egyes fiókok elérését célba vevő és leromboló botnetek mögött.

Rovatok