Index Vakbarát Hírportál

Újra támadnak az ózonréteget kilyukasztó vegyszerek

2023. április 5., szerda 06:17

Egy új tanulmány szerint a Föld ózonrétegében keletkezett lyukat okozó vegyi anyagok a nemzetközi tilalom ellenére riasztó mértékben kezdenek újból megjelenni.

A klórozott-fluorozott szénhidrogéneket (CFC-k), az egykor a légkondicionálókban és hűtőszekrényekben széles körben használt mesterséges gázokat 2010-ben tiltották be a montreali jegyzőkönyv nevű, mérföldkőnek számító nemzetközi megállapodással.

Helyettük azóta olyan alternatív anyagokat vezettek be, amelyekről a szakértők úgy vélték, hogy kevésbé károsak az ózonrétegre.

Úgy tűnik, hogy tévedtek.

A Nature Geoscience című folyóiratban hétfőn közzétett riasztó új kutatás szerint mindezek ellenére a CFC-k mennyisége tovább nőtt a légkörben, és 2020-ban rekordmagasságot ért el.

A kutatók a világ 14 pontján mérték a CFC-koncentráció mértékét, de nem tudták kideríteni a növekedés pontos forrását. Azt feltételezik, hogy az alternatív hűtőközegek lehetnek a felelősek.

A káros CFC-szint felfedezése jelentős visszaesést jelent az ózonréteg helyreállítására irányuló globális erőfeszítésekben

– írja az Independent.

Mint ismert, az ózonréteg legfontosabb feladata, hogy elnyeli a Napból érkező káros – többek között a bőrrák és a szürkehályog kockázatát növelő – UV-sugárzás nagy részét, megakadályozva, hogy az elérje a Föld felszínét.

Sérült védelem

1985-ben a tudósok lyukat fedeztek fel az Antarktisz feletti ózonrétegen. Ezt követően született meg egy nemzetközi egyezmény, az úgynevezett montreali jegyzőkönyv a CFC-k kibocsátásának korlátozására az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) gondozásában.

Az ózonréteg megmentése érdekében tett intézkedések a becslések szerint eddig 0,5 Celsius-fokos felmelegedést akadályoztak meg.

Az egyezmény keretein belül 2010-ben betiltották az ózonréteg kilyukadásáért felelős vegyületek használatát.

Mivel azóta az ózonréteg állapota javuló tendenciát mutatott, a tudósok arra számítottak, hogy az az Antarktiszon 2066-ra, az Északi-sarkvidéken pedig 2045-re a lyukadás előtti állapotához fog hasonlítani.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy – legalábbis részben – a montreali jegyzőkönyv egyik kiskapuja lehet a felelős a CFC-k újbóli elterjedéséért.

A vállalatok ugyanis továbbra is használhattak CFC-ket az azokat helyettesítő alternatívák előállítása során.

A 2010 óta elterjedt ötfajta CFC közül hármat ugyanis a légkondicionálókban és hűtőszekrényekben használt fluorozott szénhidrogének (HFC) előállításához használnak, melyek ép a CFC-ket hivatottak kiváltani.

A HFC-k ráadásul a klímaváltozás tekintetében sokkal károsabbak a szén-dioxidnál is.

Mekkora a baj?

A montreali jegyzőkönyvet 2016-ban módosították ennek a hibának a kiküszöbölésére, így a HFC-k használata 2047-ig várhatóan 85 százalékkal fog csökkenni.

Az öt vizsgált CFC-típusból származó szennyezés szerencsére továbbra is viszonylag alacsony, így nem feltétlenül rongálják olyan mértékben az ózonréteget, hogy kárba vesszen az utóbbi évtizedek során elért javulás.

A tudósok azonban attól tartanak, hogy

a kibocsátás növekedése ahhoz viszont elég lesz, hogy tönkretegye az éghajlatváltozás elleni küzdelemben elért eddigi eredményeket.

Éppen ezért a montreali jegyzőkönyvben foglaltak szigorúbb ellenőrzését, végrehajtását javasolják.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok