Index Vakbarát Hírportál

Új módszerrel diagnosztizálnák a prosztatarákot

2023. április 7., péntek 13:02

Azok az emberek, akiknél nem sikerül időben észlelni a prosztatarák tüneteit, életmentő diagnózist kaphatnak a vérben lévő cukrok új vizsgálatával. A Swansea Egyetem kutatása lehetővé teheti a korai felismerést, a betegségben szenvedők vérét vizsgálva.

A prosztatarák a második leggyakoribb daganatos betegség a tüdőrák után. Minden nyolcadik férfit érinti az Egyesült Királyságban, és az elmúlt három évben megháromszorozódott az esetek száma.

A Prostate Cancer UK szerint Wales az egyik legrosszabbul érintett régió az Egyesült Királyságban a késői prosztatarákos beutalások és diagnózisok tekintetében. Walesben minden ötödik beteg férfi közül egyet túl későn diagnosztizálnak a gyógyuláshoz, míg Londonban minden nyolcadik embernél fordul ez elő.

Az idősebb férfiak, a színes bőrűek és azok, akiknek a családjában már előfordult a betegség, még nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A Prostate Cancer UK a Swansea Egyetem projektjét a jótékonysági szervezet Research Innovation Awards (RIAs) keretében finanszírozta, amely egy 3 millió fontos (több mint 1,2 milliárd forint) beruházást jelent hét brit intézmény között a prosztatarák legyőzésének legújabb fejlesztései érdekében – írja a BBC

A remények szerint ez hatékonyabb teszteléshez és korábbi diagnózishoz vezethet, mivel a betegség gyakran tünetmentes kezdetben. Jason Webber több mint 400 000 fontot kapott egy új típusú, nem invazív vérvizsgálat létrehozására irányuló kutatásra. 

A projektben a prosztatarákos férfiak vérében található specifikus cukrokat vizsgálják, amelyeket olyan tesztekben lehetne felhasználni, amelyekkel meghatározható a betegség kialakulásának kockázata és a betegség terjedésének valószínűsége. 

Ha a prosztatarák a prosztatán túlra terjed, gyógyíthatatlanná válik

Webber szerint ez segíthet az invazív vizsgálatok elhagyásában.

Az általunk vizsgált vércukorszint nem azonos az ételekben és italokban elfogyasztott cukorral, vagyis a glükózzal. Ezek a cukrok az extracelluláris vezikulák felszínén találhatók, ezek a prosztatarákos sejtek által a véráramba kibocsátott kis csomagok, amelyek becsapják az egészséges sejteket, és behatolnak azokba, elterjesztve a rákot a testben

– mondta.

Elmondta, hogy ez különösen hasznos lehet Walesben, mivel a korai felismerési arány alacsonyabb az Egyesült Királyság más részeihez képest.

Az agresszív betegségben szenvedő betegek korai azonosításával reméljük, hogy a megfelelő kezeléssel megcélozhatjuk őket, ami lehetővé teszi a betegség kezelését

– fogalmazott.

(Borítókép: Marcus Brandt / picture alliance / Getty Images)

Rovatok