Index Vakbarát Hírportál

Új módszerrel kezelik Magyarországon az epilepsziát

2023. április 8., szombat 16:05

Bevezettek Magyarországon egy új módszert, amelynek lényege, hogy az epilepsziás beteg fejébe robot segítségével beültetnek 10-20 elektródát az agy azon területeire, ahonnan a rohamot várják. Ha igazolást nyernek, akkor az elektródákon keresztül kisütik a fejlődési rendellenességet.

Magyarországon évente ötezer új epilepsziás jelenik meg az egészségügyi ellátórendszerben, az aktuális létszám 50 ezer fő. Erőss Loránd idegsebész, a Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgatója az InfoRádiónak elmondta, az érintettek kétharmada jól kezelhető gyógyszerrel, ám egyharmaduknál nem használ a kezelés.

Mint magyarázta, az utóbbit illetően két lehetőség áll fenn:

  1. megtalálják az epilepsziás fókuszt, amit eltávolítanak sebészeti módszerekkel. Ha az MR-vizsgálat negatív, elektrofiziológiai módszerekkel kutatják fel a koponyában az epilepsziás fókusz helyét, amit aztán ki lehet metszeni.
  2. A másik lehetőség, hogy neuromodulációs módszerrel próbálják csökkenteni a betegek rohamszámát. Ez a betegek csak néhány százalékánál okoz teljes rohammentességet, de sokaknál jelentős életminőség-javulás tapasztalható – fejtette ki.

Az új módszer

A Magyarországon most bevezetett új módszer a beültetett diagnosztikus elektródákon keresztül történő műtéti kezelés, ahol EEG-jeleket nyernek, melyek révén megállapítható, honnan ered a roham. A főigazgató szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy 

a beteg fejébe robot segítségével beültetnek legalább 10-20 elektródát az agy azon területeire, ahonnan a rohamokat várják.

Ha igazolást nyernek, akkor az elektródákon keresztül kisütik azt a fejlődési rendellenességet, ami egyébként a rutin-MR-vizsgálatokon nem látható jól, és csak nagyon speciális vizsgálatokkal sejtethető – tette hozzá. A beavatkozáshoz modern eszközök kellenek, robotizáció vagy a legújabb elektrofiziológiai módszerek és eszközök, és az első ilyen műtétet itthon idén már elvégezhették.

Az új beavatkozás minimálisan invazív, tehát a beteg koponyáját nem kell egy nagy koponyanyitással feltárni, vagy nagyobb koponyaműtétet végezni, hanem elég az 1,2 milliméter átmérőjű elektródákat kis koponyalyukakon keresztül beültetni az agyba. Erőss Loránd hozzátette: az elmúlt időszak igazolta a kezelés sikerességét, hiszen a gyermekeknek nincsenek rohamaik.

Rovatok