Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajban van az Apple

2023. április 11., kedd 07:02

Az Apple globálisan 40,5 százalékkal kevesebb számítógépet szállított ki éves szinten 2023 első negyedévében. A háttérben a fogyasztói kereslet általános visszaesése áll az IDC piackutató cég adatai szerint.

Nem csak a Mac gépek sínylették meg az utóbbi időszakot. Az öt legnagyobb számítógépgyártó – Apple, ASUS, Dell, HP és Lenovo – két számjegyű csökkenést tapasztalt az idei első negyedévben, a gyengébb keresletet és a tartós készlethiány miatt.

A legnagyobb mértékű visszaeséssel azonban az Apple „büszkélkedhet”.

A cég globális részesedése az asztali számítógépek eladásaiból egy év alatt 8,6 százalékról 7,2 százalékra csökkent az IDC adatai szerint. 2023 első negyedévében 2,8 millióval kevesebb készüléket szállítottak le éves szinten, a vállalat részvényei pedig hétfőn több mint 1,5 százalékos csökkenéssel zártak.

Nem volt váratlan a visszaesés

Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója februárban azt mondta, hogy az Apple a márciusi negyedévre két számjegyű csökkenést vár a Mac- és iPad-eladásokban az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója akkor a makrogazdasági környezet kihívásaival magyarázta az iPhone, Mac és Apple Watch eladásainak visszaesését – idézi fel a CNBC.

Az IDC jelentése szerint a gyártók a nagy árengedmények ellenére is szorult helyzetben maradnak a közeljövőben, növekedés csak az év vége felé várható.

A gyártók ugyanakkor végső soron akár profitálhatnak is a kereslet átmeneti visszaeséséből: a lélegzetvételnyi időt ugyanis felhasználhatják arra, hogy rendezzék soraikat és kiküszöböljék az ellátási lánc problémáit. Ez különösen hasznos lehet az Apple számára, akik már el is kezdték arra ösztönözni a beszállítókat és összeszerelőket, hogy tevékenységüket Kínán kívülre helyezzék át.

A márciusi negyedév eredményeiről május 4-én számolnak majd be.

Az Apple egyébként már kiküldte a meghívókat a 2023-as Wordwide Developer Conference-re (WWDC), ahol bemutatják majd legújabb termékeiket.

Rovatok