Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül tesztrepülésre indulhat minden idők legnagyobb űrrakétája

2023. április 15., szombat 20:26

Megkapta a repülési engedélyt pénteken a világ legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, amelyet a tervek szerint hétfőn bocsátanak fel első teljes tesztrepülésére Texas államból. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal bejelentése szerint a SpaceX minden biztonsági és környezetvédelmi előírásnak eleget tett, ezért kiadták az engedélyt, amely 5 évre szól.

A Starship minden idők legnagyobb méretű és legnagyobb teljesítményű űrrakétája, az első tesztrepülés a tervek szerint összesen másfél órán keresztül tart majd. Ezután a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajóegység, a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében csapódik a Csendes-óceánba.

Az űrrakéta teljes hossza 120 méter, hajtóműveinek üzemanyaga metán. A Starship a műszaki leírása alapján 33 fő hajtóművel rendelkezik, tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő lehet 250 tonna szállítmány és 100 ember eljuttatásához a Marsra.

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában álló űrhajózási vállalat, a SpaceX célja az űrrakétaprogrammal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

Elon Musk a közelmúltban a Starship első teljes értékű tesztrepülésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „biztos izgalmat tud ígérni”. Ugyanakkor hozzátette: azt nem tudja megígérni, hogy az eszköz eljut a Föld körüli pályára, ennek 50 százalékos esélyt jósolt.

Rovatok