Index Vakbarát Hírportál

Betegre gyúrják magukat a fiatal fiúk

2023. április 15., szombat 14:21

A közösségi média és a jövedelmező, szabályozatlan étrendkiegészítő-ipar hatására manapság egyre több fiú és fiatal férfi gyúrja ki magát, és kockáztatja általános egészségét. A mértékletes súlyzós edzés lehet pozitív és egészséges, de az semmiképpen sem, ha a testkép megszállottsággá válik, vagy az edzés túlzásba megy.

„Bár ezt általában nem ismerik el, a fiúknak ugyanúgy vannak testideáljaik, mint a lányoknak” − mondja Jason Nagata, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem gyermekorvosa, aki a serdülőkori étkezési zavarokra specializálódott. „Az idealizált férfias testtípus a nagy és izmos, és emiatt sok fiú igyekszik nagyobb és izmosabb lenni”.

Nagata 2019-ben a Journal of Adolescent Health című folyóiratban publikált egy kutatást, amely szerint a tizenéves fiúk körülbelül egyharmada számolt be arról, hogy megpróbál hízni. A tanulmány több mint 15 ezer középiskolás diák adatai alapján készült a 2015-ös Ifjúsági Kockázati Viselkedés Felmérésen.

A Current Opinion in Pediatrics 2021-es számában Nagata és társszerzői arról írtak, hogy a tinédzser fiúk és fiatal férfiak körülbelül 22 százaléka folytat valamilyen izomépítő kúrát − írja elemzésében a The Washington Post

Nagata szerint egy fiatal férfinál vagy tinédzser fiúnál az az intő jel, ha a testmozgás vagy az ételválasztás a külsővel, a testmérettel, a testtömeggel vagy a testmozgással kapcsolatos aggodalmakhoz vagy rögeszmékhez vezet, és ez rontja az életminőségüket.

„Nemcsak magáról a tevékenységről van szó, hanem arról is, ahogyan a tevékenység hatására érzik magukat” − hangsúlyozza Nagata. „Tehát amikor valaki azt mondja, hogy a testmozgás valójában inkább aggodalmat okoz neki, mint örömöt, és amikor az elkezdi rontani az iskolai munkáját vagy a szociális működését, ezek mind figyelmeztetések. Függetlenül a tényleges tevékenységtől, már csupán annak a szubjektív érzékelése”.

Amikor csak a méret a lényeg

A tömegnövelés és a hozzá kapcsolódó kockázatos viselkedés, a torz tápanyagbevitel és a túlzott testmozgás ugyanolyan veszélyes lehet, mint a drasztikus fogyás, amely a gyakrabban tárgyalt étkezési zavarokkal, például az anorexiával jár együtt.

Amikor egy növésben lévő tinédzser energiadeficitet szenved akár a nem elegendő kalóriabevitel, akár a túl sok testmozgás miatt, akkor nem kap megfelelő táplálékot ahhoz az energiához, amit akár a testmozgás, akár az alapanyagcsere-szükségletei miatt kifejt.

Ami ennél is fontosabb Nagata szerint, hogy ha a szervezet a túl sok testmozgás vagy a nem megfelelő táplálkozás miatt „éhező üzemmódban” van, a hormontermelés lelassulhat. Ez magában foglalja a tesztoszteront is, az izomépítés szempontjából kritikus hormont.

„Az étkezési zavarokkal küzdő fiúknak, ha ilyen relatív alultápláltsági állapotban vannak, alacsonyabb lesz a tesztoszteronszintjük és a libidójuk” − mondja. „Azt hiszem, az egyik nagy kihívás az, hogy sok ilyen fiú és fiatal férfi azzal a végső céllal követni el ezeket a viselkedési formákat, hogy növelje vagy maximalizálja a teljesítményét és a megjelenését. De a végén ez valójában gátolhatja a növekedésüket”.

A fiatalabb fiúknál, akik még a pubertás korai szakaszában vannak, a viszonylag alacsony tesztoszteronszint szintén korlátozza az izomtömeg-gyarapodást.

Az akciófiguráktól a közösségi médiáig

A fiúk akciófiguráit vizsgáló tanulmányok azt találták, hogy 25 év alatt a játékok egyre izmosabbak lettek, domború bicepszekkel és széles mellkassal.

„Az akciófigurák méreteinek növekedése hozzájárulhat egy olyan idealizált testtípus kialakulásához, amely a sovány, izmos testalkatra összpontosít. Ez különösen a serdülőkor előtt álló férfiak észlelését befolyásolhatja” − írták a kutatók.

És ami játékokkal és rajzfilmes szuperhősökkel kezdődik, az a közösségimédia-platformokon, például a TikTokon és az Instagramon keresztül felerősödik. A tartalmakat irányító algoritmusoknak köszönhetően elég egy kattintás vagy akár megállás az izomépítő tartalmakon, és a felhasználók egyre többet és többet kapnak.

Ez elősegítheti azt az illúziót, hogy mindenki izmos, vagy testépítést folytat.

A közösségi média tizenéves fiúkra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatás megállapította, hogy a rendezetlen étkezési viselkedés, az izmokkal való elégedetlenség és a szteroidok használata összefügg az Instagramon töltött több idővel. „Az ilyen megállapítások azt mutatják, hogy a közösségi média nyomást gyakorolhat a fiúkra, hogy megmutassák és összehasonlítsák az izmaikat” − mondja Nagata.

Ha a közösségi média a tűz, a táplálékkiegészítők jelentik a benzint. A tömegfejlesztő kiegészítők használata mindenütt elterjedt, a serdülőkortól a korai felnőttkorig a fiúk és férfiak több mint fele fogyaszt fehérjeport vagy shake-et.

Rovatok