Index Vakbarát Hírportál

Elkészült egy újabb mesterséges intelligencia, egyetlen célja, hogy kiirtsa az emberiséget

2023. április 16., vasárnap 11:43

Bár még rendkívül messze vagyunk egy szingularitás kifejlesztésétől, a különböző mesterséges intelligenciák és nyelvi modellek elképesztő mértékű fejlődésnek indultak az elmúlt hónapokban – ez a fejlődés azonban nem feltétlenül csak a jó irányba történhet.

Nemrégiben létrehozták a ChaosGPT nevezetű mesterséges intelligenciát, mely egy Auto-GPT nevű nagy nyelvi modellen (LLM) alapul. Az Auto-GPT készítői szerint a program az Open AI-féle GPT-4 által vezérelve a nagy nyelvi modellek gondolatait láncolja össze, hogy autonóm módon elérjen bármilyen kitűzött célt, ezzel próbálva egy teljesen autonóm „ügynököt” létrehozni – írja az IFL Science.

Az ötlet lényege, hogy a mesterséges intelligenciát olyan feladatok elé állíthassuk, melyeknek megoldására még nekünk, embereknek sincs feltétlenül megoldásunk – az már csak mellékes, hogy az a bizonyos feladat a ChaosGPT esetében éppenséggel az emberiség kipusztítása lett. A ChaosGPT számos célt nevezett meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan hajtaná végre a folyamatot, ezek a következők:

A legrémisztőbb talán az a videó, minek köszönhetően valós időben követhetjük végig, hogyan „gondolkodik” a ChaosGPT, így saját szemünkkel láthatjuk, ahogy a világ leghalálosabb fegyverei után kutat az interneten, majd meg is nyit és elemez egy cikket, melyben egy erről szóló összeállítás található.

Mindezek ellenére egyelőre nem kell tartani az új mesterséges intelligenciától, képességei ugyanis igen korlátozottak – jelenleg fájlolvasásra és -írásra, más GPT-programokkal való kommunikációra és kódok végrehajtására képes csak, ami korántsem elég az emberiség elpusztítására.

Rovatok