Index Vakbarát Hírportál

Igazolták Einstein elméletét

2023. április 17., hétfő 06:08

Hatalmas munkával vált láthatóvá az univerzum többségét alkotó ismeretlen anyag tömegének nyoma.

Minden eddiginél részletesebb kozmikus térképet készítettek a világegyetem sötét anyagának elhelyezkedéséről az Atacama-sivatagban található ACT kozmológiai teleszkóp segítségével a Princeton Egyetem tudósai.

A sötét anyag a jelen ismereteink szerint a világegyetem tömegének 80 százalékát teszi ki. Mivel közvetlenül nem sikerült detektálni, mindössze annyit tudunk róla, hogy az általunk ismert anyaggal nagyon ritkán lép kölcsönhatásba. Az Astrophysical Journalban megjelent új kutatásban ugyanakkor a sötét anyag tömegének jelenlétét sikerült a teret meghajlító hatása alapján kimutatni.

Ezt a hatást a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban kimutatható torzulások alapján sikerült leképezni.

Kicsit olyan, mintha sziluettet próbálnánk rajzolni, de sziluett helyett van egy textúránk és a sötét anyag csomói, mintha egy függönyön átszűrődő fényt vizsgálnánk a benne mozgó hullámokkal

– mondja Suzanne Staggs, az ACT igazgatója és a Princeton professzora. „A híres kék-sárga kozmikus mikrohullámú háttér egy pillanatkép az univerzum történetéről, egy adott korszakáról, 13 milliárd évvel ezelőttről, ez ad nekünk információt az összes ezután következő korszakról” – tette hozzá.

A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás az ősrobbanás után 380 ezer évvel keletkezett és az egész világegyetemet betölti.

A modern kozmológia Albert Einstein munkásságától ered, az általa leírt általános relativitáselmélet szerint az anyag tömege meghajlítja a teret a rajta áthaladó fénnyel együtt. Az ötlet, hogy ezt a hatást felhasználják a sötét anyag feltérképezéséhez, még 2003-ból született.

A háttérsugárzást vizsgáló ACT teleszkóp Chilében 15 év működés után 2022 szeptemberében fejezte be a tudományos munkát. Az itt gyűjtött adatokból létrehozott térkép összeállításán százhatvanan dolgoztak. A belőle származó tudományos dolgozatokat a Princeton 56 jelenlegi vagy egykori kutatója írta.

A kozmikus háttérsugárzás már önmagában is szenzációs volt, mert a világegyetemet olyannak láthattuk általa, amilyen nem sokkal a születése után volt. Az új térkép ezt egészíti ki a sötét anyag kilencmilliárd évvel ezelőtti struktúrájának ábrázolásával.

(SciTechDaily)

Rovatok