Index Vakbarát Hírportál

Szédítő mennyiségű vizet fogyaszt a ChatGPT

2023. április 17., hétfő 06:11

Az életünket átrajzoló mesterséges intelligenciák nemcsak irgalmatlan mennyiségű energiát fogyasztanak, de – ahogy a Coloradói Egyetem és Texasi Egyetem munkatársainak kutatásából kiderül – jelentős mennyiségű vizet is. Az adatközpontok fogyasztása és hűtése jelentős tétel.

Az OpenAI és a Google adatközpontjainak számítógépeit vízzel hűtik. A kutatók szerint csak a GPT–3 betanításánál 700 ezer liter vizet használtak az adatközpont hűtéséhez, ami nagyjából annyi, amennyi egy atomreaktor hűtéséhez szükséges. 

Az OpenAI és a fejlesztéseit felhasználó Microsoft által elhasznált víz elegendő lett volna „370 BMW vagy 320 Tesla elektromos autó” legyártásához. De háromszor ennyit használtak volna, hogy ha Ázsiában van az adatközpont.

A kutatók számításai szerint ez nem minden. 

A ChatGPT fél liter vizet „iszik” egy 20-50 kérdésből álló egyszerű beszélgetés során. Egy félliteres víz ugyan nem tűnik soknak, de a teljes lábnyom szélsőségesen nagy, ha figyelembe vesszük, hogy a ChatGPT felhasználók milliárdjait szolgálja ki

– írják.

A probléma egyik része, hogy közben a Föld lakosságából 2 milliárd ember nem fér hozzá tiszta ivóvízhez, a másik része, hogy a klímaváltozás miatt közben Amerikát és Európát is súlyos aszályok sújtják. A kutatók ezért arra szólították az OpenAI-t és a Google-t, hogy próbálják csökkenteni mesterséges intelligenciáik csillapíthatatlan szomját.

A mesterséges intelligenciával és a ChatGPT-vel kapcsolatos további írásainkat itt találja.

(Futurism)

Rovatok