Index Vakbarát Hírportál

Petőfi Sándor verseitől hangos a világűr a kiskőrösi lézerfejlesztőknek köszönhetően

2023. április 17., hétfő 08:40

Különlegességgel készült a Petőfi Emlékév miatt egy kiskőrösi lézerfejlesztő csapat. A világon elsőként fény formájában küldtek emberi hangot a világűrbe. Helyi diákok négy nyelven szavalták el Petőfi Sándor verseit, amelyek már az űrben keringenek.

Kilenc panelt telepítettek a kiskőrösi Petőfi-szobor mögé, amelyek mindegyike 144 lézersugarat tartalmaz. A lézertechnikával foglalkozó cég a világ legerősebb lézereit használta az akciójához.

Ezekre azért volt szükség, hogy a fénybe kódolva fel tudják küldeni a helyi születésű költő verseit.

A 30 jelentkező diák magyarul, angolul, németül és kínaiul szavalt verseket, így Petőfi Sándor lett az első olyan ember, akinek a versei kijutottak a világűrbe.

Az egyik ötletgazda elmondta, hogy alapintelligenciával rendelkező életforma egy egyszerű kódolással képes lehet visszakódolni az üzeneteket.

A kilőtt fény, miután a légkör alsó rétegén túljutott, szabadon terjedhetett tovább. A szervezők szerint 15 százalékos veszteség képződik, mire a világűrbe ér az üzenet, de onnantól teljesen szabadon terjedhet tovább, még az sem jelent problémát, ha valamilyen tárgynak, bolygónak ütközik a fény, mert továbbhalad, más irányban – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Emberi hang korábban még nem keringett az űrben ilyen formában, de ugyanez a csapat korábban Miamiban készített már olyan berendezést, ami egy helyi rádió zenéjét juttatja a világűrbe.

Sőt, Kovács Tamás és a Lasershows Hungary a korábbiaknak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az észak-amerikai profi kosárlabda-ligában (NBA) szereplő Sacramento Kings védjegyévé vált, Light the Beam! felkiáltású fényjáték is az ő nevükhöz fűződik. 

Rovatok