Index Vakbarát Hírportál

Egy több száz kilós műhold zuhan a Föld felé, hamarosan becsapódik

2023. április 18., kedd 20:15

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban csapódik a Földbe a NASA RHESSI nevű műholdja, amely korábban a Nap működését tanulmányozta. Az űreszköz légkörünkbe érve szinte teljesen porrá ég, ezért annak kockázata, hogy a Földön sérülést okozzon, rendkívül alacsony.

A NASA tájékoztatása szerint várhatóan április 19-én szerdán csapódik a Földbe a NASA egyik műholdja, a RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), amely 2002-től kezdve 2018-ig tanulmányozta a Nap működését. 

Mint írták, a 270 kilogrammos műhold amerikai idő szerint szerdán 21:30-kor lép be a Föld légkörébe, ami azt jelenti, hogy 

MAGYAR IDŐ SZERINT CSÜTÖRTÖK HAJNALi FÉL 4 KÖRÜL SZÁMÍTHATUNK Az érkezésére. 

A space.com hangsúlyozza: az űreszköz nagy része elég, amint belép a Föld légkörébe, ezért a bolygó felszínén várhatóan nem okoz károkat.

Annak a kockázata, hogy a Földön bárki megsérüljön, rendkívül alacsony

– emelték ki a NASA szakemberei. Ugyanakkor a művelet nem veszélytelen, és a szakemberek szerint a zuhanó eszköz komoly károkat okozhat a Föld körüli pályán, ugyanis a műholdból lehulló törmelékdarabok és apró szilánkok hatalmas sebességgel száguldanak majd, és

könnyen becsapódhatnak egy másik műholdba is.

A RHESSI műhold 2002 februárjában indult alacsony Föld körüli pályára egy Pegasus XL rakéta fedélzetén. Az űreszköz egyetlen tudományos műszerével, egy röntgen- és gamma-sugarakat rögzítő képalkotó spektrométerrel tanulmányozta a napkitöréseket és a koronakidobódásokat. „Küldetése ideje alatt a RHESSI több mint 100 ezer röntgeneseményt rögzített, amivel a napkitörésekben lévő energikus részecskék tanulmányozását segítette” – írták a NASA szakemberei.

Rovatok