Index Vakbarát Hírportál

Egy követ próbált meg kikeltetni egy öreg sas, mára igazi nevelőszülővé vált

2023. április 19., szerda 13:43

Egy elárvult sasfióka gondozását vette át az a fehérfejű rétisas, amely azzal vált ismertté a közösségi médiában, hogy egy követ próbált meg kikelteni az egyesült államokbeli Missouriban. A 31 éves Murphy március elején vette gondozásába a követ, de olyan agresszívan védte azt, hogy a menedékhely dolgozói végül kiemelték a fészkéből a „kőfiókát”.

A World Bird Sanctuary menedékhely a hivatalos Facebook-oldalán magyarázta el, hogy a fészeképítés és a kő gondozása, mintha az egy tojás lenne, teljesen normális reakció a tavaszi költési időszakban. Egy hónappal később viszont már olyan agresszívan védte a követ, hogy ki kellett emelni a fészekből – számolt be a CBS.

Az öreg sas azonban nem maradt túl sokáig magányos. A menedékhelyre április elején egy sérült, elárvult sasfióka érkezett, amelynek fészkét egy vihar bontotta le. A fiókának sürgősen nevelőszülőre volt szüksége, mivel félő volt, hogy ha továbbra is a gondozók etetik, akkor hozzászokik az emberhez.

Ezért úgy döntöttek, hogy megpróbálják Murphyt és a fiókát összeszoktatni, annak ellenére is, hogy a 31 éves sas még sosem nevelt fiókát. A próba végül sikeres volt, és a két sas mára már szinte teljesen egymásra hangolódott.

„Amikor a kicsi nem eszik azonnal, ő vesz egy kis ételt, és akkor a kicsi elkezd enni. Ez az a fajta kötődés, amit keresünk. Murphy tökéletesen modellezi a sas viselkedését, és csodálatos, szelíd apuka lesz belőle” – írta a menhely.

Rovatok