Index Vakbarát Hírportál

Végre kiderült, miért őszülnek az emberek

2023. április 20., csütörtök 17:08

Egy új, az őssejtek egy speciális típusára koncentráló kutatás szerint a jövőben ki lehet fejleszteni olyan kezeléseket, amelyek győzedelmeskednek az őszülés folyamata felett.

A kutatás – a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolájának kutatói vezettek – az egerek bőrében és az emberekben is megtalálható sejtekre, az úgynevezett melanocita őssejtekre összpontosított.

Vannak olyan különleges őssejtek, melyek egyedülálló módon képesek a tüszőkben a növekedési rekeszek közötti átjárásra.

Ezek a sejtek az életkor előrehaladtával elveszítik a mozgás képességét, ami végső soron őszüléshez vezet.

A haj színét az szabályozza, hogy ezek a szőrtüszőkben folyamatosan szaporodó őssejtek kapnak-e jelet az érésre; ugyanis az érett  melanocita  sejtek termelik a hajszínért felelős fehérjepigmenteket.

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány szerint az őssejtek a haj öregedésével megrekednek a tüszőkben, és elveszíthetik hajszínt megőrző képességüket.

A tudósok felvetették, hogy amennyiben a melanocita őssejtek ugyanilyen rögzített elhelyezkedése az emberben is létezhet, akkor az elakadt sejtek újbóli mozgásának elősegítésével

a jövőben lehetségessé válhat az őszülés visszafordítása vagy megelőzése.

A kutatók kiderítették, hogy normális hajnövekedés esetén a melanocita őssejtek folyamatosan ingáznak a fejlődő szőrtüszők rekeszei között. Ezekben a rekeszekben az őssejtek olyan jeleket kapnak, amelyek befolyásolják az érésüket.

A melanocita őssejtek attól függően alakulnak át legprimitívebb őssejt állapotukból a következő érési szintre, hogy hol helyezkednek el. Ahogy a haj öregszik, kihullik, majd újra visszanő, az őssejtek egyre nagyobb számban rekednek meg a hajhagymában – idézi a kutatók eredményeit a The Guardian.

Rovatok