Index Vakbarát Hírportál

Magyar fejlesztés távolíthatja el a szuperbaktériumokat a szennyvízből

2023. április 23., vasárnap 10:04

Az ionizáló sugárzás végez az antibiotikumokkal és a rezisztens baktériumokkal.

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézete (EK EKBI) Sugárkémiai Laboratóriumának kutatói kínai partnerükkel együttműködésben, elektrongyorsító alkalmazásával minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére. 

A háztartásokból a tisztítótelepekre érkező szennyvízben található antibiotikumok, baktériumok eltávolítása az olyan hagyományos módszerekkel, mint például a biológiai szennyvíztisztítás, csak kis hatásfokkal lehetséges. A telepről távozó, tisztított szennyvíz ezért antibiotikumokat és antibiotikumra rezisztens baktériumokat is tartalmaz, ami hozzájárul az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez. 

A projekt során kidolgozott új technika lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronok kis dózisával besugározva elroncsolhatók a gyógyszermaradványok, inaktiválhatók a benne lévő baktériumok, gének, ezáltal csökkenthető a szennyvíz toxicitása. 

Az EK szakemberei támogatást is nyújtanak a felhasználók számára a technológia gyakorlati alkalmazása során. A megfelelő kezelési paraméterek beállítását a kutatók saját laboratóriumi és félüzemi kísérleteikre alapozva, valamint kínai partnerüknek a sikeres ipari megvalósítás terén szerzett tapasztalataira is építve végzik.

A hároméves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és a kínai–magyar TéT pályázati program támogatásával valósult meg – írja az ELKH.

Rovatok