Index Vakbarát Hírportál

Vulkáni hegyek ezreit fedezték fel a tengerekben

2023. április 23., vasárnap 12:02

Kicsit lemaradtunk a bolygó kétharmadának feltérképezésével.

Műholdas radarmérések adatait elemezve 19 ezer eddig ismeretlen vulkánt térképeztek fel az óceánok fenekén a Scripps Oceanográfiai Intézet, a Chungnam Egyetem és a Hawaii Egyetem kutatói.

A tengerek mélyén húzódó tájak a szárazföldhöz hasonlóan változatosak. A tektonikai lemezek találkozása gyűrődések és vulkanikus tevékenység alkotta hegyek létrejöttéhez vezet. Jelenleg a tengerfenéknek csak mindössze negyedéről rendelkezünk térképpel, ami jelentős problémát jelent például a katonai tengeralattjáróknak. Amerikai tengeralattjárókkal kétszer is előfordult, hogy tenger alatti hegynek ütköztek.

Az Earth and Space Science hasábjain közölt kutatásban a szakemberek egy új módszert használtak a térképezéshez: mivel a radarral nem láthatták magukat a hegyeket, a mélytengeri topográfia és a tömegvonzás összjátékának hatását mérték műholdról a tengerfelszín magasságának változásait mérve.

A kutatók kiemelték, hogy az eredményeknek fontos haszna lehet a ritkaföldfémek bányászatában és a mélytengeri áramlatok megismerésében. A tengeri hegyeknek ütköző és hideg vizet a felszínre hozó áramlatok hűtő és szén-dioxid-elnyelő hatása rendkívül lényeges a globális klímaváltozás szempontjából – írja a Phys.org.

Rovatok