Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak nem féltik a munkájukat az okos gépektől

2023. április 23., vasárnap 14:24

De közben egyetértenek azzal, hogy nagy hatással lesznek a munka világára.

A Pew Research Center közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak közel kétharmada úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia jelentős hatással lesz a munkavállalók sorsára. A felmérés 11 004 amerikai felnőtt megkérdezésével készült 2022 decemberében.

A többség – 60 százalék – általában úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia változásokat hoz majd a munkahelyén. Ugyanakkor csak 28 százalékuk gondolja, hogy az okos gépek előretörése jelentős hatással lesz rájuk, miközben a megkérdezetteknek a fele arra számít, hogy csak kisebb hatása lesz a munkájukra.

Arról, hogy a következő húsz évben milyen hatása lesz a gépi intelligenciának a munkavállalókra, többen gondolták, hogy az emberek húzzák a rövidebbet, és kevesebben azt, hogy a technikai fejlődés jót hoz az embereknek. 30 százalékuk gondolta, hogy a pozitív és negatív hatások kiegyensúlyozzák egymást, míg 22 százalékuk nem tudta, mit gondoljon.

A válaszolók 16 százaléka úgy látta, hogy személy szerint könnyebbé válik majd a munkája, 15 százalékuk vélte úgy, hogy inkább nehezíti majd az életüket. A Pew Research Center  felmérése által feltárt egyik legmarkánsabb vélemény az, hogy 

a megkérdezettek 71 százaléka ellenzi, hogy a mesterséges intelligencia hozza meg a végső döntést arról, hogy ki kapjon meg egy állást.

A válaszadóknak ennek ellenére csak 15 százaléka volt azon a véleményen, hogy a gépek alulmúlják az embereket a megfelelő munkaerő kiválasztásában, sőt 47 százalékuk úgy gondolta, hogy az embereknél jobban döntenek a felvételről.

66 százalékuk nyilatkozott úgy, nem jelentkezne egy állásra, ha tudja, hogy arról a mesterséges intelligencia dönt.

Rovatok